«Spies Like Us» (Canal+ Hits 18:15) var favorittfilmen min da jeg var 11 år. Det er jo en liten stund siden. Men de fire-fem beste scenene fra denne Chevy Chase/Dan Aykroyd-komedien er genuint morsomme den dag i dag. Er det grunn nok til å gi den et gjensyn? Tilsammen holder det for meg i hvert fall. Det er tross alt en av de aller beste filmene med to av den originale Saturday Night Live-generasjonens fineste komikere. Og sannsynligvis de to som har falt dypest ned i gjørma i ettertid, og da regner vi også med dopoverdoser og slikt fra diverse kolleger.

Tross alt mer verdig å drukne i eget oppkast enn å ende opp som kynisk spekulant i folks overtro OG alkoholisme på samme tid, sjekk dette klippet med Dan Aykroyds krystallhodeskallevodka, som utrolig nok og dessverre IKKE er en sketsj:

Særlig bedre har det ikke gått med Chevy Chase – på tross av suksessen med en rad fine komedier på åttitallet har strengt tatt karrieren hans utelukkende rast nedover siden den enorme populariteten han fikk i første sesong av «Saturday Night Live», når han som fersk komiker til og med ble lansert som den sannsynlige arvtageren til showbizlegenden Johnny Carson i «Tonight Show». Karrieren hans etter 1990 er en endeløs rekke elendige avgjørelser, som toppet seg idet han takket nei til (Kevin Spacey-)hovedrollen i «American Beauty». En rolle han jo strengt tatt var født til å spille. Tsk tsk. For kun få år siden var han degradert til å gjøre gjesteroller på svensk TV4 (!!).

Men rett skal være rett. Karrieren til Chevy er i mildt oppsving om dagen, med fast rolle i den visstnok helt ålreite TV-serien «Community». Allikevel låt det ikke ubetinget som gode nyheter når Dan Aykroyd for et par måneder siden annonserte at manus til en ny filmkomedie med duoen Aykroyd/Chase er i boks. Noen av oss husker nemlig hvordan det gikk sist gang, 1991s katastrofalt elendige «Nothing But Trouble». Som kun er minneverdig av én eneste grunn: soundtracket inneholdt det første utgitte rapverset til Digital Undergrounds unge danser Tupac Shakur:

Tupac fikk riktignok ikke rappe verset sitt i selve filmen, men han gjør en slags filmdebut i filmen allikevel, der han står og danser og mimer til det samplede refrenget:

BONUSTRIVIA:

Når vi først er inne på Chevy Chase og popmusikk, kan vi ikke unnlate å nevne at Chase opprinnelig var (habil!) trommeslager (visstnok med såkalt absolutt gehør!), blant annet i bandet Leather Canary sammen med sine studiekamerater Walter Becker og Donald Fagen (senere Steely Dan). Av Chase senere beskrevet som «bad jazz», dessverre ser ingen opptak ut til å ha overlevd. Derimot fikk Chevy synge lead vokal på ett kutt på det ene albumet hans neste band Chamaeleon Church (sic) ga ut i 1968.

SE OGSÅ:
«Derrick» (NRK2 16:40)
«Hellstrøm rydder opp» (TV3 19:30)
«Funny or Die presenterer» (NRK3 23:00)
«Letterman» (VOX 23:05)