Den canadiske regissøren David Cronenberg har gjennom hele sin mangslungne (og ærlig talt litt variable) karriere vært opptatt av forholdet mellom menneske og maskin, som oftest i et seksualisert lys – kanskje forholdet mellom kjøtt og maskin er mer presist.

Også lenge før blivrak- og amputasjonsfetisjismen i «Crash» fikk Oslos daværende kinodirektør til å gå i moralsk fistel (selv om de bakenforliggende, personlige årsakene må innrømmes å være forståelige). De to filmene han laget med Viggo Mortensen i hovedrollen i midten av forrige tiår kunne umiddelbart virke som unntak.

Kanskje gjelder dette også dels for «A History Of Violence» fra 2005. Men den høyst severdige russermafiafilmen «Eastern Promises» (NRK3 22:05) fra 2007 har et interessant og høyst cronenbergsk bakteppe: mya av inspirasjonen bak filmen, og en viktig del av forberedelsene for Viggo Mortensens rollefigur, er nemlig en dokumentar fra 2001 som med oppsiktsvekkende god tilgang bak murene i noen av verdens hardeste fenglser, forteller den komplekse historien til de høyst særegne russiske fengselstatoveringene, en historie med røtter tilbake til 1920-tallet og oppstarten av det brutale Gulag-systemet.

Hele dokumentaren kan faktisk sees på YouTube:

Dette er tatoveringer som forteller en hel livshistorie; fødested, gjengtilknytning, hva man sitter inne for, status i fengselet, og mye mer. Cronenberg og teamet brukte da også mye tid og energi på Mortensens tatoveringer i filmen, så de skulle både føles autentiske og vøre en integrert del av rollefigurens historie.

Sjekk for eksempel tatoveringene på Mortensens ankler; der den høyre sier «hvor er du på vei?», svarer venstre «ikke bry deg for faen». Men helt, 100% prosent gjennomført er det allikevel ikke: den svært observante seer vil kunne skimte en tatovering i noe som ser svært lite kyrillisk ut i scnene hvor Mortensen stiller i bar overkropp. Det er, morsomt nok, tatoveringen samtlige av de ni skuespillerne som utgjorde brorskapet i «Ringenes herre», tok sammen under innspillingen. Den er til overmål på alvisk, og betyr «de ni». Ha ha.

En høyst marginal skjønnhetsfeil, og «Eastern Promises» er uten tvil både en av de beste filmene i Cronenbergs seneste produksjon, og en av de aller beste «russermafiafilmene» (en sjanger, eller tematikk, med uutnyttet potensial, spør du meg!). Derfor gledelig å melde at både Cronenberg og manusforfatter Steven Knight er med på laget i en slags oppfølger som er i preproduksjon, hvor vi følger Mortensens rollefigur tilbake til Russland, med tentativ innspillingsstart tidlig neste år.

Ура!

 

SE OGSÅ
Hellstrøm rydder opp (TV3 19:30)
Blekingegadebanden (NRK2 22:15)
Letterman (VOX 23:00)