Er det lov til å være litt alvorlig for en gangs skyld her? Håper det.

Folkemordet på armenerne i det ottomanske riket (ca. 1915-23) – altså dagens Tyrkia – var det første av de altfor mange systematiske, etnisk/kulturelt motiverte utrenskningene og massedrapene som satte sitt bekmørke preg på forrige århundre.

Et sted mellom 600.000-1.600.000 mennesker døde, gjennom en kampanje som omfattet alt fra rene massedrap til utmattende (og drepende) deportasjoner gjennom ørkenen uten mat og vann. I vesten er denne historien i dag ikke særlig ofte omtalt. Særlig ikke i Norge (på tross av båndene til vår egen historie, gjennom Fridtjof Nansen (og en ung Vidkun Quisling!) sitt arbeid for de overlevende flyktningene fra folkemordet).

Men folkemordet ligger den dag i dag som en mørk sky over forholdet mellom Tyrkia og dagens Armenia – samt tidvis over forholdet mellom Tyrkia og vesten, grunnet det moderne Tyrkias motvilje til å anerkjenne folkemordet som nettopp dét.

Nylig aktuelt i nyhetsbildet også her hjemme for en gangs skyld, grunnet Tyrkias voldsomme reaksjoner mot Frankrikes (muligens ikke veldig gjennomtenkte) lovforslag om å gjøre det lovstridig å benekte folkemordet. Med andre ord: ikke bare historie dette her, men hendelser hvis etterdønninger fortsatt preger vår politiske samtid. Og som fortsatt preger MENNESKER.

Nettopp dette er på sett og vis utgangspunktet for den svenske, Libanesiskefødte, armenskættede (puh!) dokumentaristen Suzanne Khardalians film «Farmors tatueringar» (SVT2 20:00). Minnet om farmoren som aldri ga noen en klem, aldri smilte, aldri lo. De tatoverte hendene hennes. Stillheten og skammen. Først som voksen kvinne og som filmdokumentarist, bestemmer Suzanne seg for å nøste opp sannheten.

Det tar henne med på en reise som blant annet fører henne ut i ørkenen som hennes folk og hennes familie ble drevet gjennom for snart et århundre siden.

Potensielt sett rimelig heavy greier dette her, med andre ord. Det trengs innimellom, dét.

 

SE OGSÅ
Filmbonanza (NRK2 21:30)
Alcatraz (TVNorge 21:30)
Uka med Jon Stewart (VOX 22:50)