Et sjeldent såpete tips, men en blanding av nysgjerrighet og nostalgi gjør at jeg ikke klarer å holde meg unna premieren på den spiltter nye (premiere 13. juni i USA!) utgaven av oljesåpen «Dallas» (TV 2 21:45). Serien gikk i 13 sesonger fra 1978 til 1991, og ble et massivt, verdensomspennende popkulturelt fenomen.

Pussig nok også her hjemme i Norge. Pussig, fordi dette var i kringkastingsmonoplets (nest siste) dager, og statskanalen opprinnelig ikke viste serien (selv om den for tiden går i reprise på NRK -faktisk også i dag på NRK1 11:10, om du trenger en rask oppfrisking av minnet). Dermed var det kun de lykkelige få med såkalt svenskeantenne som fikk inn serien, men serien var allikevel (og kanskje delvis nettopp derfor) enormt populær: ukebladene kjørte billednoveller fra de siste amerikanske sesongene, og man kunne også leie serien på VHS eller Betamax i videobutikken på hjørnet.

Dallas 2012 er ikke en remake eller en prequel, men et forsøk på å plukke opp igjen serien, 22 år senere, som om livet i Ewing Oil har gått videre som før i mellomtiden. Det er i grunnen et litt kult utgangspunkt. Ikke minst fordi det betyr et gjensyn med såpeoperasjangerens desidert ekleste slimål, min barndoms helt (joda/neida) J.R. Ewing i skikkelsen til Larry Hagman. En veteran allerede i 1978, med bakgrunn fra blant annet sekstitalls-sitcomen «I Dream of Jeannie!»

Men det er JR og den betraktelig mer bløthjerta broren Bobbys barn (i skikkelsen til smårolleskuespillere fra «Frustrerte fruer»…) som er hovedfokuset i 2012-Dallas. Som selvsagt har vokst opp til å bli (mer eller mindre) tro kopier av sine fedre -«født sånn eller blitt sånn», anyone? Sønnen til Bobby driver til og med på med prosjekter innen fornybar energi, ha ha! Ellers er det en del steamy latinoelskere av begge kjønn involvert -den nye serien er tross alt utviklet av manusforfatteren til stinkeren «The Mambo Kings» (1990). Muy caliente!

Ved siden av Hagman/JR er også Bobby (Patrick Duffy) og Sue Ellen (Linda Gray) fast inventar, mens vi utover i sesongen får gjesteopptredener fra JRs nemesis Cliff Barnes (Ken Kercheval) -og ikke minst JR og Bobbys engang så sassy niese Lucy (Charlene Tilton) – yay.

 

SE OGSÅ
Hellstrøm rydder opp (TV3 19:30)
Pennies from heaven (TCM 21:00)
Boardwalk Empire (NRK1 22:15)
Bokcirkelen Sundholm -Min Kamp (SVT2 23.45)