To ting denne spalten setter pris på: skandinavisk underholdningshistorie og musikaler av den gamle skolen. Dagens matiné på SVT 1 er dermed et soleklart valg for dagen.

«Jazzgossen» (SVT1 14:15) fra 1958 er et nokså ambisiøst forsøk på å kombinere en troverdig skildring av 1920- og 30-tallets svenske fornøyelses- og uteliv med en slags kavalkade av kjente sanger og revynummere fra samme periode. Sentrert rundt historien om den fiktive revymannen Teddy Anker som starter Sveriges første nattklubb «Blue Heaven» (OBS! Ikke å forveksle med den gamle bula som lå i Tøyengata i Oslo).

Som film funker det sånn middels, men hallo, vi får en imponerende rekke svenske tjuetallsslagere, ofte (eller der mulig) fremført av originalartistene selv. Blant annet Karl Gerhard med den egenskrevne (teksten i hvert fall) tjuetallsslageren filmen har tatt navnet fra.

Det vi derimot IKKE får se, fordi det ble lagt igjen på klipperomsgulvet, er Gunnar Björnstrand (som enkelte av vår generasjon kanskje husker såvidt for sin lille rolle som Filip Landahl i Bergmans «Fanny Och Alexander») i rollen som Adolf Hitler

SE OGSÅ:
«Derrick» (NRK2 17:00)
«South Park» (TV2 Zebra 19:00)
«Cops» (Viasat4 00:00)