Det tok bittelitt tid å venne seg til den enerverende voiceoverstemmen, men man får i grunnen bare mer og mer sans for serien om «Filmens historie» (NRK2 kl. 21:10). Det er imponerende hvor grundig og seriøst det er mulig å gå gjennom sentrale punkter i filmhistorien i fem-til-ti minutters bolker om temaer som det ellers produseres BIBLIOTEKER om i skriftform. Pedagogisk TV på sitt aller, aller beste. Men allikevel ikke uten underholdningsfaktor, spesielt ikke for dem som er mer opptatt av filmhistoriens avkroker.

Kveldens utgave tar for eksempel blant annet for seg Alejandro Jodorowskys «The Holy Mountain» (1973), en film så myteomspunnet at bare ryktene omkring innspillingen ville fylt opp minst en bokhylle. Var okkultisten Jodorowsky selv under påvirkning av LSD under hele innspillingen, etter råd fra sin guru? Ga han skuespillerne psykoaktiv sopp under innspillingen av sentrale scener? Og hvordan endte John Lennon og Yoko Ono opp med å finansiere filmen, med Beatles-manager Allen Klein som medprodusent? For bare å pirke såvidt i overflaten.

Det er faktisk mulig at evig saklige «Filmens historie» klarer å besvare et par av disse spørsmålene i kveld. I tillegg: britiske Kenneth Loach og … den australske nybølgefilmen fra syttitallet. Som vi jo har omtalt i denne spalten tidligere, i forbindelse med vår lille kjepphest «Picnic at Hanging Rock».

SE OGSÅ:

«Gordon Ramsay rydder opp» (VOX 19:55)
«Garden State» (TV2 Zebra 23:00)
«The Walking Dead» (TVNorge 23:30)
«Hvem var Jason Bourne?» (NRK1 23:30)
«Paradise Hotel» (TV3 01:10)