Ai ai! Perle på formiddagen i dag, la den ikke gå for svin. «Mannen som ikke kunne le» (NRK1 14:10) fra 1968 er en forbausende eksperimentell affære til å være regissert av Bo Hermansson, mannen som senere sto bak blant annet «Fleksnes», «Albert & Herbert» og (grøss) «Fredrikssons Fabrikk».

Samtlige replikker er for eksempel imrpovisert frem av skuespillerne, ifølge legenden. Filmen byr på det beste av ny norsk humor anno 1968. Det høres kanskje ikke så spennende ut, men jeg har fire ord tild deg: Rolv. Wesenlund. Harald. Heide-Steen.

Forøvrig er filmen et sabla kaos, slik produksjonsmetoden skulle tilsi. Men den er en regelrett gullgruve for alle med et snev av interesse for norsk kulturhistorie.

Som når Wenche Myhre synger den beste jævla låta hun har spilt inn i karrieren sin, sammen med Kjell Karlsen, inne i en bagasjeoppbevaringsboks på Østbanehallen. Om det høres litt for urbant ut for deg, så er Alf Prøysen med også. Og om det blir for lavkulturellt for deg, er jaggu n’Stein Mehren med og proklamerer litt poesi også.

Gullgruve, sier jeg.

 

SE OGSÅ
Operasjon Sjøsprøyt (NRK1 16:55)
Smokey and the Bandit (Viasat4 21:30)
The Science of sleep (SVT1 00:35)