Mens vi venter på premieren på Norgeshistoriens dyreste film under årets filmfestival i Haugesund (under to måneder igjen nå …), passer det i grunnen ekstremt godt med et gjensyn med Thor Heyerdahls egen dokumentarfilm fra Kon-Tiki-ekspedisjonen i 1947 (NRK2 22:15).

Det er fortsatt den eneste norskproduserte treflåta som har fått en nummer-én singel på de britiske listene oppkalt etter seg.

Og «Kon-Tiki» (NRK2 22:15, altså) fra 1950 er fortsatt den eneste norske langfilmen som noensinne har vunnet en Oscar, selv om regissørteamet bak årets «Kon-Tiki», Joachim Rønning og Espen Sandberg, sikkert har ambisjoner. Det vil si: det BØR de nesten ha, til den prisen.

På toppen av det hele etterfølges filmen med en ferskere (2009) fransk dokumentar (NRK2 23:25) som (forhåpentligvis med en litt større distanse) forteller historien om ikke bare Heyerdahl, men også de mange andre oppdagelsesreisende og forskere som har latt seg fascinere av mysteriet Polynesia. Det vil si mysteriet med befolkningen på de mildt sagt avsidesliggende øyene: HVORDAN I HULESTE KOM DE SEG DIT?!

SE OGSÅ:
South Park (TV2 Zebra 19:00)
Hellstrøm rydder opp (TV3 19:30)
Funny or Die presenterer (NRK3 23:45)