Onsdag, 16. mai: Når det kommer til tåpelige norske titler, stiller faktisk «Chicagos natteravner» (NRK2 22:30) ganske så jævla langt opp på lista. Dokumentarfilmen med originaltittelen «The Interrupters» følger tre tidligere (gjeng)kriminelle i Chicago som bestemmer seg for å konfrontere den økende, tragiske gatevolden i hjembyen sin. Filmet i løpet av et år hvor det døde flere amerikanske ungdommer i skuddvekslinger i Chicago enn i Irak.

Jeg blir faktisk litt sint på alvor av tanken på at en eller annen fjott i NRKs dokumentaravdeling mener at det sivile motet som disse tre utviser på NOEN SOM HELST MÅTE er sammenlignbart med å tusle rundt en dag i måneden i gatene i en trygg norsk småby som f.eks. Oslo.

Arrgh. Pust rolig nå. Sånn ja. Denne dokumentarfilmen fra 2011 er regissert av Steve James, mannen bak Oscarvinnende, brillefine, hjerteskjærende «Hoop Dreams». Har du sett den, burde det være kvalitetsstempel nok i seg selv. Men fremfor alt gjør filmens tre hovedpersoner inntrykk, og ingen mer enn tapre Ameena Matthews – hvis bakgrunnshistorie lett kunne fylt en hel dokumentar alene. Hun er datteren til Jeff Fort, en av grunnleggerne av den notoriske gategjengen Black P Stones på femtitallet, og gikk tidlig i familiens fotspor. Men fant frelse i en lokal avart av islam som jeg i en hvilken som helst annen setting gjerne hadde brukt litt tid på å diskreditere, men ikke i denne settingen, i forhold til hva det har gjort med livet til Ameena. Og hva hun i løpet av denne dokumentaren gjør for andre rundt seg – ikke minst familien til det sekstenårige drapsofferet Derrion Albert (en sak så rystende at gatevolden i Chicago for en gangs skyld fikk nasjonal oppmerksomhet i USA).

Litt uvant emo tone i denne spalten i dag. Men så engasjerende er denne dokumentaren, det merker jeg når jeg tenker tilbake på den.

SE OGSÅ:
«Simpsons» (Viasat4 14.30)
«Kobra» (SVT1 21:30)
«Bullit» (TCM 22:35)
«Persona» (Canal + SF 03:15)