Ærlig talt en ganske rævva TV-søndag, med mindre du er av den typen som liker å rangere og katalogisere Arnold Schwarzenegger og James Camerons svakeste filmer (i så fall går «True Lies» på TV2 00:20). Men «Dead Calm» (TCM 21:00) er alltid verdt et gjensyn. Det er på mange måter en ganske ostete, tåpelig og forutsigbar thriller, men den har allikevel en rekke oppveiende faktorer. Foruten den agorafobiske kammerthrillerstemningen som kommer når man plasserer et ektepar og en mystisk skipbrudden med ulne intensjoner midt ut på havet, først og fremst rollebesetningen. Det har vel vært nevnt før at denne spalten har en svakhet for Sam Neill, fra «Possesion» til «Jurassic Park» og beyond.

I tillegg gjør Billy Zane en ganske fantastisk, nær-campy filmpsykopat, og det er også litt stas med Nicole Kidman midt mellom «BMX Bandits» og superstjernestatus.

Regissør Philip Noyce ble også en australsk Hollywood-eksportartikkel i kjølvannet (he he) av «Dead Calm», og har stått bak en relativt respektabel og variert rekke filmer, fra Harrison Ford/Tom Clancy-suksessen «Clear And Present Danger» til mer stillferdige «The Quiet American» med Michael Caine. For tiden er han mest aktiv som produsent og regissør for TV-serier, inkludert «Revenge», som nylig fikk rosende omtale her på Comoyo Filter.

Han er også aktuell med en pilot på enda en moderne vri på såpeopera-aktig format, «Americana», og står med andre ord i fare for å ende opp som en slags aåpeoperaens redningsmann, muligens. Sånn kan det gå.

SE OGSÅ:
«Hellstrøms Mesterkokk» (TV3 18:55)
«Åndenes Makt» (TVNorge 21:30)
«House» (NRK3 23:35)