Filmatisk godbit, lekker liten sak, delikat dokumentarisme – det er bare å sleppe matmetaforene løs i anledning «El Bulli – Cooking in Progress» (SVT1 22.00). Dokumentaren fra i fjor følger mesterkokk Ferran Adrià, hans kjøkkensjef og de førti andre kokkene på El Bulli, som inntil den lukket dørene for siste gang sist sommer ofte ble omtalt som verdens beste, mest nyskapende restaurant. Adrià og El Bulli var ikke minst beryktet fordi de brukte halve året til å eksperimentere frem rettene sine, bak lukkede dører. Og det er nettopp denne prosessen den tyske dokumentaristen Gereon Wetzel fikk lov til å feste til kamera.

Her kan vi jo overlate ordet til min kjære kollega, den filamtiske feinschmeckeren Harald Grenne, og klippe litt fra hans anmeldelse av dokumentaren for Comoyo Filter:

«Den mangler fortellerstemme og forutsetter litt sånn nesa i sky at seeren allerede kjenner bakgrunnshistorien. Vi beveger oss sjelden utenfor kjøkkenet, og aldri i selve restauranten, for regissør Gereon Wetzel vet åpenbart hva han vil med denne dokumentaren, og det er å få festet på film mest mulig av det gastronomiske nybrottsarbeidet som foregår på kjøkkenet, og la Adrià og resten av kokkene holde på så uforstyrret som bare mulig. For det er ikke alltid like lett (og kanskje heller ikke hensiktsmessig) å forklare med ord hva som foregår i en avant garde-kokks hode.

Ta eksempelvis åpningsscenen, der Adrià sitter i mørket og suger på noe som ser ut som en selvlysende kjærlighet på pinne, noe som viser seg å være nedfryst, japansk fiskeprotein.

Filmen er samtidig svært vakkert satt sammen, og det sultne kameraet til Josef Mayerhofer fanger de trettifem mini-rettene som skal utgjøre sesongens måltid som om de var moderne kunst, mat-origami, hvilket de også på et vis er. Dette er hardcore eksperimentering, blodig alvor og samtidig på grensen til galskap.

Og derfor temmelig fascinerende.»

Om du ikke skulle rekke (eller gidde) å se «El Bulli: Cooking i Progress» på tv, kan du jo alltids leie den her.

SE OGSÅ:
«Bottle Rocket» (Viasat Action 16.00)
«Cops» (Viasat4 23:30)
«Louis Theroux – tigeren er løs» (NRK2 23:50)