Tina Feys metasketsjekomediesitcom «30 Rock» er velkjent for sine mange kjendisgjesteopptredener, i kveldens første episode på NRK3 (19:30) dukker for eksempel Kelsey Grammer («Cheers»/«Frasier») opp. Men jeg våger å påstå at en langt større showbiz- og tv-legende dukker opp i kveldens andre episode (19:50), når Buck Henry gjør sin andre opptreden som faren til Liz Lemon (altså Tina Fey).

Hvem, sa du?

Buck Henry ble født rett inn i showbiz som sønn av stumfilmstjernen Ruth Taylor i New York 1930. Hans første oppredener i offentligheten var en del av en intrikat, satirisk bløff iverksatt av komikeren Alan Abel: organisasjonen The Society for Indecency to Naked Animals. Henry opptrådde som organisasjonens president G. Clifford Prout på en mengde nyhetsprogrammer og talkshows, hvor han argumenterte såpass overbevisende for målsettingen om å sørge for anstendig bekledning til hus- og kjæledyr (med slagord som «a nude horse is a rude horse») at organisasjonen til slutt endte opp med en ikke helt ubetydelig mengde tilhengere, som donerte penger til den edle saken og abonnerte på et månedlig nyhetsbrev.

Helt til nyhetsankerlegenden Walter Cronkite etter tre år (!) gjenkjente Henry fra de smårollene han hadde begynt å få som komiker på programmer som The Steve Allen Show.

Ved siden av sin karreire som ensembleskuespilelr i de mest toneangivende amerikanske sketsjepriogrammene på 60-tallet, skapte han også serien «Get Smart» for Mel Brooks i 1965 (ny-filmatisert i 2008 med Comoyo-favoritt Steve Carrell). Og etablerte med dette en høyst respektabel «sidekarriere» som manusforfatter, som inkluderer store filmer som «The Graduate» (på norsk kjent som «Manndomsprøven» – et manuskript som til og med ga Henry en Oscarnominasjon), «What’s up Doc?» og «Catch 22» – ofte med en gjesteopptreden i filmene som skuespiller som «bonus».

Men fremfor alt huskes Buck Henry av mange amerikanere som tilbakevendende gjestevert for det nyskapende sketsjeprogrammet «Saturday Night Live», med ti opptredener mellom 1976 til 1980, inkludert en fast rolle som vert for hver sesongavslutning disse årene.

Det er jo litt morsomt, i og med at «30 Rock» er løst basert på Tina Feys erfaringer bak kulissene i nettopp «Saturday Night Live». Og blir produsert av SNL-skaper Lorne Michaels – så Henrys opptreden er kanske en slags takk for trofast innsats? I så fall høyst fortjent. Og nok et eksempel på hvor mye showbizhistorie (for ikke å snakke om levde liv!) som skjuler seg bak disse ansiktene som dukker opp i småroller på TV av og til, sånne som man kjenner vagt av utseende men liksom ikke kan plassere helt.

PS; Og hvis introduskjonen til Buck Henry fra Saturday Night Lives sesongavslutning i 1978 gjorde deg like nysgjerrig som meg på å høre åssen Sun Ra live på SNL høres ut, og du deretter blir like irritert som meg av å finne ut at opptredenen ikke finnes på Tuba, kan jeg opplyse om at den kan sees på denne litt tvilsomme siden.

Fullt mulig at jeg fikk et datavirus ved å klikke på den, men det var verdt det tror jeg. Space is the place!!

 

SE OGSÅ
Antikrundan (SVT1 20:00)
Hellstrøms mesterkokk (TV3 20:30)
True Blood (NRK3 22:25)
Letterman (VOX 23:25)