Germanoturken (det er sannsynligvis et ikke-eksisterende begrep, men jeg syntes det klang så fint!) Fatih Akin fikk mange tilhengere (også her hjemme) for sin såkalt hardbarka og sosialrealistiske «Mot veggen» i 2004.

En slags moderne, tysk-tyrkisk Fassbinder, sa til og med noen. Selv ble jeg ikke spesielt imponert, filmen virket både overspilt, overdrevet og overtydelig i sin form. Heldigvis hadde den samtidig noen glimt av oppriktig energi som gjorde meg nysgjerrig nok til å sjekke ut hans neste film «Den andre siden» (SVT2 21:45). «Auf der anderen Seite» på (det ene) originalspråket, engelsk tittel «The Edge Of Heaven» (derav musikkvalget – men du kan din Wham! dårlig om du tror det er noen motsetning mellom silkeglatt soulpop og sosialrealisme).

Den er langt mindre hektisk og insisterende i formen, men fremfor alt: langt mer mangefasettert i strukturen, og langt mindre bastant i «budskap». Ja, det er nok en sånn film som følger en gruppe høyst forskjellige mennesker og ser hvordan deres SKJEBNER KRYSSER VEIER. Men det er en sånn film som FUNKER, både dramaturgisk og på emosjonellt plan, seriøst. Ikke minst på grunn av glimrende casting: apropos de påståtte Fassbinder-parallellene gjør til og med selveste Hannah Schygulla (kanskje den aller fremste av Fassbinders mange bemerkelsesverdige kvinnelige muser/faste skuespillerinner) en sjelden (og strålende!) opptreden her.

Filmen var visstnok del to av en planlagt trilogi om «Liebe, Tod und Teufel»/«Kjærligheten, døden og djevelen» (der «Mot Veggen» var del én). Akins neste film var den ikke spesielt velykkede komedien «Soul Kitchen» i 2009. Så vi får håpe at han finner igjen formen en gang, og topper potensialet han viste i denne filmen med en satans god del tre.

 

SE OGSÅ
South Park (TV2 Zebra 19:00)
Russland -ei kulturell supermakt (NRK2 20:30)
Ramsay’s Kitchen Nightmares US (TV3 20:30)Pennies From heaven (TCM 22:35)