Viasat Film Nordic har for tiden en slags Lars von Trier-kavalkade virker det som. Denne spalten synes denne «von» Trier er blant skandinavias klart mest usympatiske regissører og mennesker. Han har også laget noen av tidenes døveste filmer – hvem er det egentlig som setter seg ned i kinosalen for å se et bitende, politisert oppgjør med USA over tre filmer laget av en mann som aldri har vært i USA? Og hva slags bløffmaker av en «regissør» er det som klarer å få folk til å se en musikal hvor dansescenene er så elendige som i «Dancer In The Dark»? Ikke at det er det eneste som er i veien med DEN filmen, langt i fra.

Men «von» Trier har også laget et par riktig så gode filmer, DESSVERRE. Den beste av dem er «Idiotene». Og den går i kveld (Viasat Film Nordic 20:20). På en måte er det nettopp det grunnleggende usympatiske ved «von» Trier som er noe av styrken ved denne filmen. Listig nok lurer han med oss på sine hovedpersoners spill: en gruppe unge mennesker som, uten noen åpenbar grunn, bestemmer seg for å leke psykisk utviklingshemmede/funksjonshemmede. Før han river ned det hele i siste scene og gir den latteren de fleste av oss i hvert fall sporadisk har utstøtt tidenes kjipeste bismak. Var dette en slags spoiler forresten? Oops.

Sorry. For å bote på det gir vi dere en bonus: Lars «von» Triers ALLER fineste øyeblikk som regissør. Denne musikkvideoen:

Seriøst.

Apropos «von» Trier, «Dancer In The Dark» og musicaler: jeg har nevnt tidligere i denne spalten at «Pennies From Heaven» fra 1981 ikke bare er Steve Martins aller fineste øyeblikk og den siste store Hollywood-musicalen. Men at den også er en slags anti-«Dancer In The Dark», med så mange likheter i tematikk og plot at man tar seg i å lure på om det er helt tilfeldig. Men med den vesentlige forskjellen at det er en aldeles nydelig film. Uansett, verdt å nevne det i kveld, siden den går på TCM igjen (TCM 19:15).

PS er det litt morsomt at «danskenes Oscar» heter Bodil-statuetten? Synes i hvert fall det er ørlitegrann morsomt at Bodil for beste skuespillerinne i 1999 gikk til Bodil Jørgensen for «Idiotene».

SE OGSÅ:
«Kobra» (SVT1 21:40)
«Paradise Hotel» (TV3 21:30)
«Migrapolis» (NRK1 22:30)
«Letterman» (VOX 23:10)