Klassikervarsel! Billy Wilders «Double Indemnity» fra 1944 (SVT2 21:25) er en av de fineste, mørkeste film noir-thrillerne fra 1940-tallet. En av sin tids mest innflytelsesrike filmer, og en viktig inspirasjonskilde til et utall senere filmer (se f eks Bob Rafaelson/Jack Nicholson-filmen «The Postman Always Rings Twice», en remake av en film fra 1946 basert på en bok av samme forfatter som skrev boken «Double Indemnity» er basert på – og begge bøkene er forøvrig løst basert på den samme, virkelige drapssaken).

Hva har så dette å gjøre med låten over? Jo. Hovedpersonen i «Double Indemnity» er forsikringssalgsmannen Walter Neff (Fred MacMurray), som lar seg forføre av unge Phyllis Dietrichsson (Barbara Stanwyck) – og forledes med på å drepe hennes mann for å håve inn livsforsikringen han har solgt henne i mannens navn. Ingen av dem har imidlertid regnet med forsikringsdetektiven Barton Keyes (glitrende spilt av Edward G. Robinson).

Manuset er det forøvrig selveste Raymond Chandler som står for. Samarbeidet mellom ham og Wilder skal ha gått såpass trått at Wilder har uttalt at arbeidet med filmen fikk den midlertidig tørrlagte alkoholisten Chandler til å gripe til flaska igjen. Men Wilder fikk allikevel lurt inn en gjesteopptreden fra Chandler selv som statist.

Noe som ble en aldri så liten sensasjon for både hardbarka cineaster og ditto krimentusiaster da det ble oppdaget for kun tre år siden, da dette faktisk er det eneste filmopptaket av Chandler som eksisterer!

 

SE OGSÅ
Romer i Europa (NRK2 18:00)
Gordon ramsay rydder opp (VOX 19:55)
Falling Down (MAX 21:00)
Josey Whales, fredløs (VIASAT4 02:00)