«Bombay Beach» (SVT1 22:00) er en av disse dokumentarfilmene som tøyer grensene for dokumentarformen, med koreograferte dansesekvenser og en generelt svært stilisert form. Men den tar utgangspunkt i høyst virkelige mennesker – og et sted som er nesten uvirkelig i all sin virkelighet. Bombay Beach, California.

Restene av et feilslått boligprosjekt ved strandlinjen til en saltholdig innsjø 69 meter under havsnivå, midt i ørkenen i California. Rundt halvparten av bebyggelsen har sunket ned i sjøen eller er dekket av gjørme på grunn av skiftende vannstand gjennom årene. Resten huset 295 mer eller mindre fortapte sjeler ved sist folketelling (i 2010).

Og det er tre av disse regissøren Alma Har’el følger i denne filmen: en syv år gammel gutt med bipolar lidelse, en 16 år gammel flyktning fra gjengoppgjør og urban vold i South Central, Los Angeles, og en pensjonert/tørst oljearbeider.

FIlmen vant prisen for beste dokumentar på Tribeca-festivalen i gjor (hei, der greide vi nesten å unngå å si «Robert DeNiros Tribeca-festival»!) og har fått ros av den gosselige gamle Python-hippien Terry Gilliam.

Og om ikke alt dette høres indiequirky nok ut for deg, kan den også skilte med spesialskrevne sanger av Bob Dylan og et soundtrack av Zach Condon fra Beirut -israelske Ha’rel slo forøvrig gjennom med en musikkvideo for nettopp Beirut tilbake i 2007.

Ganske flummiga greier. som vårt broderfolk ville sagt det.

 

SE OGSÅ
Hell’s kitchen USA (TV3 20:30)
Blow-Up (TCM 21:00)
Juristen og sjømannen (NRK2 21:30)
Letterman (VOX 23:10)