«Straw Dogs» (TCM 21:00) fra 1971 har vi tidligere i denne spalten utropt til en av Dustin Hoffmanns aller beste rolleprestasjon på film gjennom tidene. Det står vi for. Den er også blant mesterregissør Sam Peckinpahs fineste stunder, men samtidig kanskje det mørkeste det misantropiske fyllesvinet Peckinpah noensinne lagde, et dypdykk ned i de skitneste avkrokene av svinebinga «menneskesinnet». Seriøst.

Pasifisten og matteprofessoren i Dustin Hoffmans figur er lei av Vietnamkrigen og det konfronterende klimaet som debatten rundt krigen har ført til på hans amerikanske universitet. Han tar med seg kona til den engelske landsbygden for å finne fred og ro, men ender opp med å finne et uant potensiale for vold i seg selv når han og kona blir terrorisert av en gruppe lokale pøbler.

Filmen ble i sin samtid kritisert for å ha et nær fascistisk, voldsforherligende budskap. Og filmen kan lett leses på den måten. Peckinpah selv mente at filmen var ment som et renselsesrituale, en frontal konfrontasjon med de mørkeste sidene av egen natur, og at Hoffmans rollefigur i realiteten var filmens «skurk», som ved sin egen oppførsel ubevisst provoserer frem det (eksepsjonelt) blodige klimakset.

Og apropos «klimaks» og idologisk/moralsk ambivalens: filmens kanskje aller mest omdiskuterte, ubehagelige og tvetydige scene er den første av to voldtekter matematikkprofessorens kone (Susan George) blir utsatt for – eller er det en voldtekt? Hun ender opp med å omfavne overgriperen og viser klare tegn til nytelse. Filmvitere og feminister har kranglet om «det egentlige budskapet» i denne scenen, og i filmen generelt, i over førti år nå. Se filmen i kveld og gjør opp din egen mening. Bare vær forberedt på å få det moralske kompasset ditt grundig destabilisert.

LETTBEINT BONUS:

i ånden til en viss fast spalte som en viss annen skribent knyttet til Comoyo Filter har et visst annet sted, ser vi oss nødt til å poste denne traileren til en hyperobskur tyrkisk remake av «Straw Dogs» fra 1984, sånn for å løsne opp stemningen litt:

Fikk ærlig talt mer lyst til å se denne enn hollywoodremaken fra i fjor.

SE OGSÅ:
«Inför Eurovision Song Contest 2012» (OBS! Med den svenske «ekspertkommentatordommen» over Tooji) (SVT1 21:00)
«Paradise Hotel» (TV3 21:30)
«The Bourne Ultimatum» (NRK3 21:35)
«Valdres Teens» (NRK1 22:30)