Med fare for en litt ekkel eim av etterpåklokskap i kjeften når vi sier dette: i månedene etter 22. juli ble det kanskje litt i overkant mange vare tolkninger av mer eller mindre relevante salmer og sanger på norsk TV.

Ett øyeblikk står imidlertid igjen i denne tv-spaltistens minne, som en usedvanlig sterk og betimelig kommentar: avslutningen på det ellers noe famlende (men modige) temaprogrammet til NRKs «Trygdekontoret». Da far og datter Elias og Veronica Akselsen gjorde sin tolkning av nettopp «Mitt Lille Land».

Ikke bare den desidert mest kraftfulle rent musikalsk sett, av den lange rekken av tidvis bisarre tolkninger (som jo forøvrig begynte lenge før 22. juli)

Men også i høyeste grad symboltungt, i lys av den bekmørke historien om majoritetssamfunnet Norges behandling av ikke bare tatere/romani (som Akselsen og datter er blant de fremste kulturformidlende representanter for i dag), men også andre omstreifende folk (som romfolket/sigøynere). Det nærmest uttalte budskapet, som det er vanskelig å si seg uenig av: Vår holdning til og behandling av disse gruppene i dag er den viktigste prøvesteinen for hvor dypt all kjærlighets- og inkluderingsretorikken (særlig i kjølvannet av 22. juli) egentlig stikker. Og ærlig tatt ser det ikke ut som vi består denne prøven særlig godt, til nå.

Blant annet derfor tror jeg både du og jeg har godt av å sjekke ut den ferske dokumentaren om Elias Akselsen, «En tater på vandring» (NRK1 22:30). Hvor vi blant annet får bli med til «Skammens stein» – en fellesgrav på en kirkegård, der blant annet tatere brukt i forskning på lobotomi ved Gaustad sykehus ligger begravet. Inkludert flere av Akselsens egne slektninger. Mørk historie.

Litt dårlig timing at dette programmet går samtidig med første episode av den svenske dokumentarserien «Romer i Europa» (22:15 NRK2). Som fokuserer på romfolkets forhold i DAGENS Europa. Ikke særlig lystig, det heller. Får se den vi ikke rekker i dag på nett-TV seinere, da.

SE OGSÅ:
«Seventies – Crosby, Stills and Nash» (SVT1 19:00)
«Hell’s Kitchen USA» (TV3 20:30)
UEFA EURO 2012: England-Ukraina (TV2 20:40)