Tittelen til «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» (TV2 Filmkanalen 21:00) er et sitat fra et dikt av Alexander Pope.

Jeg liker filmen såpass godt at jeg har prøvd å lese diktet («From Eloise to Abelard», basert på en den sanne historien om (og brevvekslingen mellom) to ulykkelig adskilte elskende på 1200-tallet i Frankrike, yo!). Jeg skjønner ærlig talt fortsatt ikke bæret av det, og det irriterer meg litt. MEN bortsett fra det har jeg for en gangs skyld fint lite å utsette på denne filmen.

Spør du meg er det den mest vellykkede «seriøse rollen» til Jim Carrey. Han er usedvanlig dempet i rollen som Joel, som får en eksperimentell behandling for å slette selektive deler av hukommelsen etter et opprivende brudd med Clementine (Kate Winslet). Men som selvsagt angrer midt inne i behandlingen.

Store deler av filmen utspiller seg dermed inne i hodet til Joel. Et perfekt utgangspunkt for den alltid lekne og visuelt interessante franskmannen Michel Gondry, som dessuten har et langt strammere grep om selve historiefortellingen i denne filmen enn i de fleste andre filmene i sin dessverre veldig ujevne regikarriere. Soundtracket til Jon Brion, kanskje først og fresmt kjent for samarbeidene med henholdsvis Fiona Apple, Aimee Mann og P.T. Anderson. Vi har tidligere i denne spalten nevnt Brion og Manns særs smarte coverversjon av Harry Nilssons nydelige «One» i Andersons «Magnolia».

På sett og vis gjentar han dette trikset i «Eternal Sunshine of the Spotless Mind», med sitt arrangement for Becks coverversjon av The Korgis‘ tidlige åttitallspopperle «Everybody’s Got To Learn Sometime».

Noen vil forøvrig også huske denne fra NRGs raveversjon (!) fra det tidlige nittitallet – en versjon som igjen nylig ble covret av de tøysete (men kompetente!) amerikanske houseprodusentene Soul Clap:

Det er forresten noen overbygninger til hip hop-verdenen her som vi tradisjonen tro ikke kan la være å nevne: rundt samme tid som «Eternal Sunhine…» jobbet også Brion med musikalske arrangementer for Kanye West, vi kan vel anta at det er slik Michel Gondry smått absurd endte opp med å spille trommer på denne:

Men det er heller ikke den eneste hip hop-linken til «Eternal Sunshine …»: den smått alternativt anlagte New Orleans-rapperen Jay Electronica endte opp med å lage en 15 minutter lang låt basert på forskjellige utdrag av Brions instrumentalmusikk til filmen.

 

SE OGSÅ
The Simpsons (Viasat4 19:00)
Släpp fångarna loss, det är vår! (Canal+ SF 20:00)
Glimt av Norge: Fetsund lenser (NRK1 20:35)
Kobra (SVT1 21:30)

 

• Lik oss på Facebook og følg oss på Twitter for daglige oppdateringer fra film- og tv-verden, anmeldelser, konkurranser og mer!