I avdelingen drama fra virkeligheten: Oscarnominerte «Den farligste mannen i USA» (NRK2 23:45) er historien om Daniel Ellsberg, militæranalysten som lekket sensitive dokumenter om den «egentlige startegien» og ressonnementene bak USAs militære intervensjon i Vietnam, til den amerikanske pressen.

Også kjent som «The Pentagon Papers», en av de største av de relativt mange skandalene som rystet amerikansk politikk til grunnvollene på 70-tallet.

Judith Ellrich og Rick Goldsmiths dokumentar holder tidvis et imponerende høyt spenningsnivå, som Ellsbergs gjenfortelling av nattlige runder med kopimaskin og forbudte dokumenter, med barna på slep og politimenn på døren. Men det er også en fortelling om Ellsbergs personlige reise, og hvordan omveltningene i det amerikanske samfunnet også formet hans egen ideologiske utvikling.

Tematikken er selvsagt nylig reaktualisert, med endel åpenbare paralleller (men også noen vesentlige forskjeller som er verdt å merke seg …) til Wikileaks-sirkuset. Er det god nok unnskylding til å poste denne sangen, tro?

Jeg begynner uansett automatisk å synge på den (inni meg, men noen ganger også høyt) hver eneste gang noen nevner ordet Wikileaks.

SE OGSÅ:
«Min sanning: Berth Milton Jr.» (SVT2 15:15)
«Filmens historie» (NRK2 21:10)
«Mythbusters» (Discovery 23.00)
«Paradise Hotel» (TV3 01:15)