Dude! Vår favorittdude i tett konkurranse med Devin (se over), «The Big Lebowski», går på TV på en helt vanlig (les:ellers nokså kjedelig) onsdagskveld (Viasat4 21:30). Stas! Derimot litt vanskelig å si noe nytt om en film som har blitt så mye omtalt og analysert som denne.

Hvis vi ser bort fra at den faktisk gikk nokså brukbart på kino opprinnelig, er dette en av de svært få av de svært mange nittitallsfilmene som misvisende ble omtalt som «kultfilmer» som med årene nærmer seg status som et reelt kultfenomen.

I år avholdes for eksempel den tiende Lebowski Fest simultant i tolv byer (inkludert London) i Lousville, Kentucky. Og onlinereligionen Dudeism (eller var det «onelinerreligionen»?) har til nå utnevnt rundt 130 000 (!!) prester. Religionen er også kjent som «The Church of the Latter Day Dude», sjekk dudeism.com om du skulle være fristet.

Personlig er jeg egentlig en sånn dude som hater dudes som mener at «The Big Lebowski» er den beste filmen til Coenbrødrene, jeg bare «WTF, dude?»

Men Joel og Ethans film fra 1998 tåler faktisk mer enn ett gjensyn også for de av oss med et litt mer avmålt forhold til «fenomenet». Filmen er, kanskje i enda større grad enn de fleste andre av brødrenes filmer, så stappfull av små visuelle og verbale gags, begge deler avfyrt i maskingeværtempo, at du strengt tatt trenger to-tre runder før den setter seg ordentlig. Heldigvis tåler brorparten av dem gjensynet også.

Ikke minst på grunn av den briljante castingen, både hva angår birollene fra godtfolk som John Turturro, David Thewlis, Philip Seymor Hoffmann og Julianne Moore, og selve hovedrolletrioen Jeff Bridges, Steve Buscemi og John Goodman.

Hva angår Goodmans fablelaktige innsats som den krakilske, reaksjonære, juksejødiske og akk så sårbare babymannen av en Vietnamveteran Walter Sobchak, er vi forresten pokka nødt til å gjenta en liten favorittbit med trivia som vi har nevnt i denne spalten tidligere: Goodmans tolkning er til dels basert på Coen-brødrenes Hollywoodvenn: den klin hakke sprø manusforfatteren, produsenten og regissøren John Milius – kanskje Hollywoods mest reaksjonære mann: våpensamler, blodkonservativ, etter sigende opphavsmann til replikken «Make my day!» fra «Dirty Harry», og ikke minst regissøren av den spinnville (og svært populære) «Russerne kommer!»-tenåringsactionfilmen «Red Dawn» på det gladparanoide åttitallet.

«WOLVERIIINES!». Sjekk likheten selv.

SE OGSÅ
Derrick (NRK2 17:00)
Fashion (SVT2 20:30)
60 Minutes (TV2 00:30)