Alle nerdehjerter gleder seg til Christopher Nolans tredje og siste Batmanfilm «The Dark Knight Rises» for tiden.

Mens vi venter på 20. juli kan vi jo se «The Dark Knight» én gang til (Viasat4 21:30). Det tåler den jammen. I motsetning til absolutt alle andre forsøk på å filmatisere tegneseriefiguren svenskene av en eller annen grunn valgte å kalle Läderlappen.

Og ja, da inkluderer jeg Nolans første Batmanfilm fra 2005, «Batman Begins». Den var helt grei, trenger ikke å se den flere ganger. Tror folk ble sjokkert over at noen endelig greide å lage en Batmanfilm som var nettopp helt grei, at de i ren forbauselse glemte å bruke målestokken «film», ikke målestokken «Batmanfilm».

For det har virkelig vært mange elendige Batmanfilmer gjennom tidene. Her er en 100 % objektiv liste over de tre verste Batmanfilmene gjennom tidene. Oops, sa jeg 100 % objektiv? Mente fullstendig subjektiv.

 

3. Batman The Movie (1966)

Dette hastverket (spilt inn på seks dager) av et forsøk på å filmatisere 1960-tallets kitschutgave (eller var det camp? husker aldri forskjellen, men tror camp er litt mer gay, så det er kanskje det jeg mente) går sikkert rett hjem hos tidligere Odd Nerdrum-elever, eller blant de som løste billetter til Aune Sands «Dis», og dermed finansierte blant annet karrieren til Marianne Aulie (smart move!). Men OK. Den har det beste soundtracket av noen Batmanfilm til dags dato, det veier ørlite grann opp.

Men ikke nok.

 

2. Batman & Robin (1997)

Det eneste positive å si om denne filmen er at den fikk en så elendig mottagelse hos både kritikere og publikum at den satte en definitiv stopper for Batmanfilmatiseringer for en god stund. Arnold Schwarzenegger, George Clooney, Uma Thurman – ja, selv Chris O’Donnell – de nådde alle et definitvt lavmål i sine respektive karrierer med denne filmen. Derimot er det mulig at Vendela Kirseboms bittelille rolle fortsatt er noe av det mest respektable på CVen hennes.

 

1. Batman Returns (1992)

Jeg har gått ut av en kinosal før filmen var ferdig èn gang i mitt liv. OK, to ganger hvis jeg regner med den gangen det ble kortslutning under en visning av «Kortslutning 2» på Eldo, men da var jeg bare glad til, selv i en alder av 13. Jeg var ikke mye glad når jeg trampet ut av denne i protest.

Jada, Tim Burtons versjon av Gotham City i de to filmene han rakk å lage har mange tilhengere. Det har «de nye gitarkameratenes» (unnskyld, Lillebjørn!) sin versjon av «Hallelujah» også. Eller for den saks skyld Glee-versjonen av «Don’t stop believin’».

Altså. Tim Burtons «Batman» fra 1989 er fæl. Men den er allikevel ikke i nærheten av det definitive bunnpunktet for vestlig kultur som nåes her. Burton greier til og med å plassere en finfin komiker som Danny DeVito i en på papiret perfekt rolle som den strengt tatt kuleste Batmanskurken av dem alle – og deretter ødelegge det hele med sminkepungen og manuspennen sin. De som vokste opp med denne filmen skulle senere lage «Twilight»-serien og «Nemi».

Nok sagt.

 

SE OGSÅ
30 Rock (NRK3 19:30)
Gordon Ramsay rydder opp (TV3 20:30)
This is England (SVT2 22:45)
Uka med Jon Stewart (VOX 22:50)