På tide med et av disse sjeldne TV-tipsene med ukarakteristisk alvorlig grunntone, noen ganger er man bare pokka nødt:

Om du gikk glipp av de siste ukenes klart mest omtalte dokumentarfilm, får du en ny sjanse når BBCs Panorama-produksjon «Stadiums of Hate» vises på svensk TV i kveld (SVT1 22:30).

Reporter Chris Rogers dokumenterer antisemittiske kampsanger, nazihilsener, fascistsymboler, Hitlersympatisører og får til og med med et tilfelle av klart rasistisk motivert vold på stadion fanget på film, i de to EM-vertslandene Polen og Ukraina. Sterk kost som har vakt sterke reaksjoner – men også en viss kritikk for å tegne et lite nyansert bilde av situasjonen. En kritikk som oppsummeres nøkternt og saklig i Marius Liens artikkel i denne ukens utgave av Morgenbladet (hvor undertegnede for ordens skyld skriver om musikk i blant, når jeg ikke skriver om TV her på denne siden).

Men selv med de mest saklige av disse innvendingene i bakhodet, og uavhengig av i hvor stor grad denne mørkere siden av østeuropeisk supporterkultur får sette preg på det pågående mesterskapet, er det allikevel umulig å ikke føle et intenst ubehag av å se folkemasser på flere hundre mennesker synge med på antisemittiske kampsanger – i en by hvor mangeognitti prosent av den opprinnelige jødiske befolkningen ble utryddet under annen verdenskrig. Er det et konstruktivt utgangspunkt å bli pådyttet en diskusjon om dette «utenfra»? Kanskje ikke. Men diskusjonen er i hvert fall i ferd med å tas, med et minimum av alvor, i både Polen og Ukraina. Det er på høy tid.

PS og hvis du tilfeldigvis er opptatt med annet akkurat halv elleve i dag, f eks slutten av den potensielle hatkampen Polen-Russland, ligger dokumentaren fortsatt ute på NRKs nett-TV, ut denne dagen.

SE OGSÅ:
«Man on the Moon» (Canal + Emotion 18:00)
«Hell’s Kitchen USA» (TV3 20:30)
UEFA EURO 2012: Polen-Russland (TV2 20:40)
«Louis Theroux: Autisme» (NRK2 23:20)