MGP-sirkuset sparker igang i kveld med første delfinale (NRK1 19:55) fra Ørland i Sør-Trøndelag. I de senere års eklektiske stil får vi både rap (av den mer lettbeinte, stuereine typen) fra United, paljetter og show fra Lisa Stokke samt litt bredbeint ballerock fra The Carburetors. Noe for enhver passe gjennomsnittlige smak, med andre ord.

Årets klare favoritt må allikevel sies å være Plumbo, hvis de klarer å cashe inn alle de potensielle sympatistemmene fra folkedypet når de står på scenen neste helg – og med mindre de gjør noe ordentlig dumt i mellomtiden.

Nettopp avgrunnen mellom såkalt kulturelite og folket, mellom høykultur og lavkultur, by og bygd har blitt trukket frem som en sentral mekanisme i medieoppstyret rundt Plumbo sist uke. En avgrunn som rett nok kan virke uoverkommelig. Heldigvis har vi en statskanal som er seg sitt ansvar bevisst, som bygger broer mellom nettopp høyt og lavt i prgrammet som kan sies å gjøre det samme for bygdekulturen som Migrapolis gjør for den like skumle fremmedkulturen.

Vi snakker selvsagt om Dansefot jukeboks m/chat (NRK1 01:45).

Og nei, det heter ikke danseband-svisj eller danseband-jukeboks, det ville for eksempel skapt en rift mellom countryland (ca alt sør for Oslo) og dansebands-midtnorge (med Oslo og omegn som et slags ingenmannsland i mellom der, som NRK-veteran Tande P fikk erfare når han forsøkte å starte danserestaurant midt i Oslo sentrum for noen år siden).

Vi har satt oss ned og prøvd å lære litt av tre mer eller mindre tilfeldige videoer fra Dansefotjukeboksens spilleliste. Utfordre fordommene litt.

BÆRE & BRISTE – STRIPPEDAME

Det fins mang slags kjærlighet. Og forhold på tvers av alders- og kulturbarrierer er slettes ikke forbeholdt aldrende ironiske komikere med akademikerballast fra Oslo Vest, som denne vakre lille historien kan fortelle oss. Rett fra hjertet, med glimt i øyet.

SOGNS – EI ENKEL ROSE

Skjønnhet er relativt. Her i Oslogryta liker vi symbolistisk kunst, gjerne plassert i assymetriske glassbygg i havnekvartalene. Og lett androgyne ungjenter med mellomrom mellom fortennene eller en annen liten ujevnhet som gir identitet. Sogns slår et slag for en annen, kanskje mer opprinnelig definisjon av skjønnhet. Skjønnheten i ei enkel rose.

De smelter seg inn i kvinnehjertene på et annet vis, med andre typer komplimenter, enn det vi er vant til på vannhullene ved URBANE Youngstorget: «Nyutsprungi, skjønn og vakker: lett å like og forstå». Kanskje verdt å prøve ut denne approachen på hipsterindierockehomobar i kveld? Eller kanskje ikke.

RONALD HOLMBERG -VED MIDDELHAVETS STRAND

Apetitten på reiser og opplevelser er heller ikke unikt for ungfoler fra urbane strøk. For selv om man elsker Norges land, vår natur og fuglesang, er vår sommer jo så kort. Ute er det kaldt og vått.

BONUSKULTURKRÆSJ:

RONALD HOLMBERG & BARNEBARNET – GRAN CANARIA (SYNTAX ERIK REMIX)

Forgjengeren til «Ved middelhavets strand» er dessverre fjernet fra Dansefot-lista nå (etter å ha gått sin seiersgang der tidligere). Men lever videre på nymotens sosiale medier som f eks YouTube – kanskje til og med på hippe dansegulv fra Bergen til Berlin, i remikset form via en viss Syntax Erik (TV-relevant trivia: også kvartkjent som kameramannen til Pia Haraldsen fra de der USA-innslagene i «Rikets Røst»).

Ai ai! Vakker krysskulturelt kryssklipp, det her! By og land, hand i hand (ved middelhavets strand).

 

SE OGSÅ:
Ullared (TV3 16:00)
P3 Guld (NRK3 21:00)
Precious (SVT2 21:20)
Mad Max (TV1000 Classic 20:00)