Det hører som kjent til sjeldenhetene at norsk TV-underholdning blir eksportvare hos vårt søte, men akk så kresne broderfolk i øst.

Det er derfor all grunn til å heie på teamet bak de siste årenes mest innovative norske TV-komedie/sitcom «Dag», som i kveld har svensk sesongpremiere på SVT1 (22:50).

Pussig nok kjører faktisk kanalen noe tilnærmet en norsk aften i kveld. 23:30 er det «Erlend och Steinjo» sin tur. Kan bli spennende å se om den her hjemme mye utskjelte «Påpp & Råkk» (som altså får svensk premiere under navnet til opphavsmennene i kveld) fenger bedre over grensa. Skal vi være litt ærlige, så tviler vi litt.

En fyr som derimot forlengst har klart dette kunststykket, er såklart Fredrik Skavlan, som slipper til på samme kanal med reprise av fredagens program fem på tolv. Som ikke dette var nok, følger vi Børge Ousland og hans sveitsiske kamerat Thomas Ulrich «I Nansens fotspår» klokken 03:10. Er dette en avansert norskevits som vi ikke skjønner?

Avansert svensk trippelironi?

Den største norske TV-suksessen på svensk TV noensinne kan nok minst delvis tilkjennes svenskenes apetitt for norskevitser. Vi snakker selvsagt om vinneren av svenskenes TV-topp Nittonsjuttifyra, Marve Fleksnes i Rolv Wesenlunds skikkelse. Eller (tunga rett i munnen:) Tony Hancock i Rolv Wesenlunds skikkelse som Marve Fleksnes.

For som så mye annet rotnorsk TV- og filmunderholdning fra syttitallet (se også: Olsenbanden, eller brorparten av KLMs tidlige materiale) var Fleksnes-figuren hentet fra det store utland. Nærmere bestemt den britiske arbeiderklassekomikeren Tony Hancock og hans «Hancocks Half Hour».

Dette forklarer også det tilsynelatende uforklarlige ved at den ustø indiehelten Pete Doherty rundt midten av forrige tiår plutselig gjorde selveste Fleksneshatten til den heiteste indiegatemoten. Doherty er nemlig Hancock-fan på sin hals, og kalte faktisk det første albumet til sitt band The Libertines opp etter Hancocks omkved «Up the bracket!»

Doherty har også skrevet en sang oppkalt etter en (fiktiv) bok som sto sentralt i en «Hancock’s Half Hour»-episode. Litt usikker på om denne episoden ble spilt inn som Fleksnes-episode, og hva boken i så fall heter på norsk, men kanskje kommentarfeltiatet kan hjelpe meg ut her?

God kveld i stua, samt: Daaaaaaay-o!