Kun to dager etter Sir Paul McCartneys syttiårsdag, fyller en av de få nålevende popkomponistene som kan gi Macca litt konkurranse som forrige århundres mest visjonære og innflytelsesrike sine sytti første år: Brian Wilson fra The Beach Boys.

Statskanalen fortjener ros for å markere dagen, med 1998-dokumentaren «Endless Harmony» (NRK2 22:15). En både passende og passe ironisk tittel såklart, som henspiller på både de patenterte vokalharmoniene til brødrene Wilson, fetter Mike Love og kompis Al Jardine – og de alt annet enn harmoniske forholdene innad i familien og bandet. Og på en Johnston-komposisjon fra 1980.

Alan Boyds dokumentar bør være verdt å se både for entusiaster og «nybegynnere», idet den byr på både en relativt kortfattet og lettfattelig oppsummering av den komplekse og stormfulle historien til gruppen, men også en rekke tidligere vanskelig tilgjengelige og/eller uutgitte opptak fra arkivene.

Og apropos kveldens jubilant, byr den også på det jeg personlig holder som den fineste versjonen av Wilsons kanskje aller fineste sang: en alternativ miks av «Til I Die» som tekniker Steve Desper skrudde sammen for moro skyld mens bandet var ute til lunch. Havet og døden – hvem sa at popmusikken ikke var egnet til å ta for seg de virkelig store spørsmålene? De har ikke hørt denne, i hvert fall.

SE OGSÅ:
«Hellstrøm rydder opp» (TV3 19:30)
«Alien» (Canal+ Hits 22:00)
«Fotbollens siste proletärer» (SVT1 22:30)
«Ørnens klør» (NRK1 02:10)