Hvis man er født etter, tja, 1982 omtrent, er det nok nesten ikke til å tro. Men på et tidspunkt var Steve Martin og Eddie Murphy sannsynligvis de to morsomste mennene i Hollywood.

Begge fikk sine gjennombrudd rundt tiårsskiftet 70/80 via det legendariske sketsjeshowet Saturday Night Live, Martin som tilbakevendende gjest og Murphy som fast skuespiller fra 1980 til 1984. Allikevel, og på tross av at begge jevnlig gjorde filmer med andre SNL-veteraner som Dan Akroyd, Bill Murray eller Martin Short, gjorde de dessverre aldri noen filmopptreden sammen før i 1999.

Når det teknisk sett var altfor sent, og ingen av dem hadde lagd noen film verdt å lide seg gjennom på rundt regnet syv-åtte år.

Men stopp en hal! (Og ikke stol på traileren over:) «Bowfinger» (Viasat4 21:30) er mot alle odds en høyst severdig film. Manuset, skrevet av Martin, inneholder både smart Hollywoodsatire (inkludert noen sleivspark til Scientologene), storveis slapstick og noen riktig gode replikker. Som i tillegg til Martin og Murphy selv dessuten leveres av godtfolk som Robert Downey Jr og Heather Graham.

Nei, det er ikke den filmen de to kunne og burde ha laget sammen i 1984, men det er veldig langt unna så illle som det fort kunne ha blitt -se for eksempel filmen Eddie Murphy og Richard Pryor aldri burde ha laget sammen i 1989 («Harlem Nights»), eller den Inspector Clouseau-filmen Harald Zwart strengt tatt burde blitt SKUTT for å ha laget sammen med Steve Martin i 2009.

«Bowfinger» er snarere en forfriskede, siste pust av gammel storhet fra to av (det tidlige) åttitallets største komikere.

Blir rent nostalgisk av filmen, såpass at jeg også finner det verdt å minne om at Arbeiderbladets filmkritikerlegende Harald Kolstad (02.04.1946-13.02.2011) også klinket til med en overraskende panegyrisk hyllest til filmen ved den norske premieren.

Så var da også den notorisk strenge Kolstad kjent for å ha noen rare mainstramfilmoppheng som skinte gjennom iblant, deriblant Gremlins-regissør Joe Dante og (noe mer uforklarlig) Julia Roberts. Men han hadde et poeng når det kom til «Bowfinger».

Hatten av og hvil i fred, gamle kjempe.