Michael Apteds banebrytende britiske dokumentarserie «Up!» har vi nevnt tidligere i denne spalten, da i forbindelse med at «In Treatment»/«BeTipul»-skaper Hagai Levy visstnok arbeider med en dramaserie løst basert på den grunnleggende idèen bak «Up!»: en gruppe syvåringer (valgt ut fra sosial status og geografisk plassering) følges gjennom livet, i syvårsintervaller.

Men Apteds serie har også fått en rekke mer direkte avleggere i andre land. Aller mest interessant er det at sovjetisk statsfjernsyn satte igang sin egen versjon av «Up!» rundt 1989, kort tid før hele Sovjetunionen brøt sammen.

Og at disse barna også har blitt fulgt opp med en ny dokumentar hvert syvende år. I 1998, når de var blitt 14, vant den nå russisk/britiske samproduksjonen produksjonen en Emmy. Nå har de blitt 28 år gamle, og man kan trygt si at omveltningene som tok plass i det nå ikke-eksisterende landet de ble født i også har ført til omveltninger i livene deres.

Hvordan? Sjekk «Born in the USSR» (SVT1 22:30).

Jeg har forresten vært i Sovjetunionen en gang selv, og jeg liker å skryte av det: 24 timer i Moskva under en mellomlanding da jeg var 15. Dette er ca. det jeg husker: utrolig vond ferskenbrus, en irriterende mangel på benker i sentrale Moskva, en magesjau grunnet flymaten til Aeroflot og overraskende god jordbæris. Eh. Tror jeg kan trenge litt påfyll på kunnskapen selv også.

 

SE OGSÅ
30 Rock (NRK3 19:30)
Paradise hotel (TV3 21:30)
Eastbound and Down (SVT2 00:00)