Et evig, men relativt lite omtalt problem med programmer om litteratur på TV: ikke alle forfattere gjør seg så godt på TV. Selv om det i mindre doser, av og til, kan gi en forfriskende og tiltrengt dose av «anti-tv», så klart.

Vel, kveldens utgave av Bokprogrammet (NRK2 21:30) burde i hvert fall unngå denne fellen. Hovedgjest Fredrik Lindström er riktignok en nær-debutant som skjønnlitterær forfatter, med novellesamlingen «När börjar det riktiga livet?» fra i fjor.

Men til gjengjeld er han en av Skandinavias tryggeste, mest rutinerte, mest tørrvittige TV-programledere.

Det store TV-gjennombruddet til Lindström kom med serien «Värsta Språket» på SVT i 2002, som fikk den norske kopien/avleggeren «Typisk norsk» noen år senere, og dermed kan sies å ha den tvilsomme æren av å ha startet edutainmentmanien som fortsatt herjer i skandinavisk TV. Og kanskje særlig her hjemme.

Men det blir litt som å være sint på Louis Armstrong fordi man hater gladjazz. Dvs at det er lov, litt.

Men Lindströms egne programmer i sjangeren rager milevis over kopier og avleggere, sjekk også Lindströms serie «Världens modernaste land», som norske TV-seere nylig fikk et gjensyn med i reprise.

Lindström kan ellers sies å være noe av et rennessansemenneske. Selv om fjorårets novellesamling var en slags debut som «seriøs» skjønnlitterær forfatter, har han sju bøker på samvittigheten fra før, innen populærvitenskap, humoristiske dikt, «artige historier» -samt en uatorisert biografi om de svenske krimlegendene Sjöwall & Wahlöö som ble stoppet av ukjent årsak – MYSTISK.

Han gjorde seg først bemerket som radiohumorist med det geniale tøyseoppringningsprogrammet Hassan på det svenske nittitallet, som også fostret talenter som Felix Herngren, Kristian Luuk og Henrik Schyffert.

I tillegg har han regissert to spillefilmer (inkludert suksessen «Vuxna Människor») og en mockumentary – og som ikke dette var nok spilte han som tenåring trommer i hardrockbandet Crystal Pride. Vi gir godkjent pluss for innsatsen:

Så får det heller være at baksiden av tesen vi nevnte innledningsvis er at forfattere som gjør seg godt på TV ikke nødvendigvis er de mest interessante å lese. Her i denne spalten gir vi TV-tips, ikke boktips.

Derimot er vi ikke fremmed for å snike inn noen musikktips innimellom, og kan dermed runde av med å minne om at en annen Lindstrøm, Hans-Petter, slapp et jæskla bra album i går.

 

SE OGSÅ
South Park (TV2Zebra 21:00)
Dox: Girl Model (SVT1 22:00)
En moderne familie (TV2 23:10)
Mannen utan minne (SVT1 23:20)