•  Les mer om «Bobby Fischer against the World» her
  • Her kan du også leie filmen

Eventuelle faste lesere av denne spalten har kanskje merket seg at det ikke er så ofte vi tipser om idrettsprogrammer. Det er fordi han som skriver denne spalten sluttet å se på sport på TV når Jake the Snake Roberts sluttet i WWF.

Men vi gjør en unntak for kveldens sjakkdokumentar «Bobby Fischer mot världen» (SVT1 22:30). Ikke at sjakk vanligvis er så god TV-underholdning. Men historien om sjakklegenden Bobby Fischer (1943-2008) handler om mye mer enn sjakk.

Det handler for eksempel om storpolitikk: både Fischer og sjakk i seg selv hadde et unikt grep om den offentlige oppmerksomheten under mesterskapsmatsjen mot russeren Boris Spassky i 1972 i Reykjavik.

Ikke så rart kanskje, midt under den kalde krigen, når en genial ung amerikaner hadde anledning til å ta tittelen «fra russerne», som hadde dominert sjakken og hatt samtlige verdensmestre i over et kvart århundre. Fischer ble den første og hittils eneste amerikanske verdensmester noensinne.

En tittel han aldri fikk forsvart – han frasa seg nemlig tittelen i 1974 som følge av en bitter krangel om regelverket for en tittelkamp mot russiske Anatolij Karpov. Og forsvant deretter fra offentligheten, med unntak av sporadiske og stadig mer eksentriske opptredener (som ofte hadde lite med sjakk å gjøre).

Helt til han dukket opp for en omkamp mot Spassky i 1992 – i Jugoslavia. Under den første av nittitallets balkankriger, midt under amerikanske sanksjoner. Som Fischer bokstavelig talt spyttet på.

Som man skjønner: det dreier seg også om en noe spesiell personlighet. I Fischers siste leveår var han mer kjent for sine stadig mer bisarre og hatske utfall mot Israel og jøder (på tross av det faktum at han selv var (minst) halvt jødisk – et faktum han etterhvert tok seg til å benekte når han ble konfrontert med det) – og mot USA.

Eller «the Jewnited states», som han kalte hjemlandet for i et slags åpent gratulasjonstelegram til Osama Bin Laden etter 11. september 2001 (!). Litt av en fyr. Statsløs ble han også, inntil Island av en eller annen grunn forbarmet seg over ham (kanskje som takk for oppmerksomheten Reykjavik fikk under tittelmatsjen i ’72).

Det var historien i korte trekk. Men om du vil høre noen med som faktisk har peiling på dette gjenfortelle den, anbefales kveldens HBO-produserte dokumentar fra i fjor.

 

SE OGSÅ
The Simpsons (Viasat4 19.00)
South Park (TV2Zebra 21:00)
Kamerat Duch – dømd for folkemord (NRK 22:10)