«Beverly Hills Cop» (TV2Zebra 21:00) har ikke bare den desidert feteste danske tittelen i filmhistorien: «Frækkere end politiet tillader». Den har også en ung Eddie Murphy i toppform, og er noe bortimot en perfekt vorspielfilm for de av oss som tilbragte deler av oppveksten våres på/i åttitallet.

Den har dessuten en av åttitallets mest minneverdige synth-kjenningsmelodier, Harold Faltermeyers «Axel F».

Startpunktet for en egen subsjanger: synthkjenningsmelodier fra actionkomedier …. og den som ymter frempå noe om Crazy Frog nå er definitivt født på feil tiår for denne filmen. Eller kanskje er det snarere akkurat DE som bør se denne filmen.

Rollen som Axel Foley (altså Faltermeyers Axel F) var pussig nok opprinnelig tiltenkt både Al Pacino og Mickey Rourke før den tilfalt Sylvester Stallone.

Som forlot prosjektet kun to uker før innspillingen startet -ifølge urbane myter over en diskusjon rundt kvaliteten på appelsinjuicen bestilt til traileren hans(!). Store deler av av manuskriptet måtte dermed skrives om for å tilpasses Eddie Murphy – av nokså åpenbare grunner.

Kanskje kan man si at filmens enorme suksess (ingen film dro inn mere penger enn denne i 1984) var med på å fjerne Hollywoods skepsis til hvorvidt svarte stjerneskuespillere kunne gjøre de samme rollene som hvite stjernekolleger.

Og apropos utskiftninger ble både selveste Martin Scorsese og evig eksentriske David Cronenberg tilbudt prosjektet før det tilfalt nokså ukjente Martin Brest. Senere kjent for søppel som «Scent Of A Woman» (hvor han faktisk fikk Al Pacino i hovedrollen!), «Meet Joe Black» og ikke minst den katastrofale Beniffer Affleck/Lopez-filmen «Gigli» (2003) – det siste Brest fikk gjøre i Hollywood til dags dato. Og forhåpentligvis for all fremtid.

Det får en jo til å lure på hva en ordentlig regissør kunne gjort med denne filmen. Som kanskje ikke er noe mesterverk. Men som sagt. Den har Eddie Murphy i toppform og et jæskla bra synthriff.

Det holder et langt stykke på veien, på en fredagskveld!

  • Du kan også leie «Beverly Hills Cop» her

 

SE OGSÅ
Derrick (NRK2 16:40)
Big Love (SVT2 22:45)
Mafiabrødre (TVNorge 01:20)