Hvis du av en eller annen grunn aldri har tvilt på Nicholas Cages mentale helse, vil du muligens gjøre det etter å ha sett «Bad Lieutenant: Port of call New Orleans» (TV1000 Action 18:00). Om du har sett ekstramaterialet fra innspillingen, vil du med all overveiende sannsynlighet slutte å tvile.

Mange vil vel i grunnen si at det holder å se en av filmene til regissøren Werner Herzog for å stille lignende spørsmålstegn ved veterantyskerens mentale stabilitet. Og at slike spørsmål til en stor grad opphører å være åpne spørsmål om du for eksempel ser dokumentarfilmen «Burden of Dreams», fra innspillingen av «Fitzcarraldo» (1982)

Selv har jeg imidlertid alltid valgt å betrakte Herzog som en slags avant garde-humorist. Jeg har alltid synes filmene hans fungerer langt bedre som skrudde, mørke komedier enn som de dystre, blodalvorlige kunstfilmene de ofte blir betraktet som.

Hvorvidt Herzog selv betraktet seg som dette føltes irrelevant. Men «Bad Lieutenant: Port of call New Orleans» fjernet enhver tvil om hvorvidt Herzog kunne være morsom med overlegg.

På tross av tittelen er dette IKKE en oppfølger til Abel Ferraras noe oppskrytte film med Harvey Keitel i tittelrollen som «Bad Lieutenant» fra 1992. Herzog bedyret at han aldri hadde sett Ferraras film engang (!). Det filmene deler (bortsett fra at markedsføringen til 2009-filmen lente seg kraftig på 1992-filmens såkalte kultstaus), er kun selve utgangspunktet: en korrupt, spillegal, narkoman politimann som har seg med prostituerte.

Noe Abel Ferrara benytter til å få Harvey Keitel til å gjøre en nokså blek reprise av den overveldende katolske skyldfølelsen han slo gjennom med i Scorseses «Mean Street», foruten store mengder relativt spekulative sex- og voldsscener.

I Herzogs hode er derimot denne skikkelsen den godhjertede HELTEN i en, kremt, briljant hysterisk overspilt (i første rekke av Cage) psykedelisk politislapstickkomedie -til overmål plassert i et New Orleans sterkt preget av etterdønningene av orkanen Katrina. Resultatet er en av de aller mest severdige filmene både Herzog og Cage har vært involvert i. Og det sier litt, for selv om det er mye som skiller disse to sanne filmoriginalenes karriereveier, deler de en EKSTREM ujevnhet som gjør at deres respektive filmografier er preget av dype daler og svulmende høyder. Et sted øverst på den bølgekammen der surfer denne filmen.

Du må se den.

 

SE OGSÅ
Psyk forandring (TV3 20:30)
Migrapolis (NRK1 22:25)
Dag (SVT1 23:20)
South Park (TV2 Zebra 02:40-03:40)