Filmen «Auto Focus» (SVT1 01:05) er en riktig godbit for alle som er interessert i tv-historie, 60-talls nattklubbglamour, traurige 70-talls swingersklubber og revolusjonen i videoteknologi i samme periode.

Basert som den er på det utrolige livsløpet (og mystiske dødsfallet) til en viss Bob Crane: rappkjefta radio-DJ og amatørjazztrommeslager på femtitallet, TV-stjerne i komiserien «Hogan’s Heroes» (som mange med Sky Channel på kabel på åttitallet sikkert vil huske ekstra godt) men fremfor alt: en meget ivrig tilhenger og ikke minst utøver av fri seksualitet i de gryende swingersmiljøer i sin samtids Amerika.

Denne scenen er vel et godt eksempel på de fleste av disse egenskapene minus én (selv om det SWINGER (instantrimshot.com)).

Den siste egenskapen er naturligvis i fokus i denne filmbiografien, regissert av selveste Paul Schrader. Mannen som hoppet fra prestestudier til filmteori, og var på vei til å etablere seg som innflytelsesrik kritiker før han og broren slo gjennom som manusforfattere i Hollywood. Spesielt godt husket for sitt manus til Martin Scorseses «Taxi Driver» såklart, men med en solid rekke svært gode filmer i bagasjen også som regissør.

Og Crane sett gjennom Schraders linse blir da også (på tross av sitt overfladisk sosiale vesen) noe av en einstøing med en besettelse – en beskrivelse som gjelder hovedtyngden av Paul Schraders mannlige hovedpersoner, fra Robert De Niros taxisjåfør til Richard Geres amerikanske gigolo til Willem Dafoes søvnløse narkolanger i underkjente «Light Sleeper» (1992).

Willem Dafoe gjør også en fremragende prestasjon i «Auto Focus», som Bob Cranes videofilmende swingerkamerat John Carpenter (bør ikke forveksles med filmregissøren med samme navn!), mannen som både i virkeligheten og i filmversjonen ble mistenkeliggjort som Cranes mulige drapsmann da Crane ble funnet slått ihjel i et billig motelrom i 1978. Med ukjent drapsvåpen, men undersøkelser kunne tyde på at det var et kamerastativ som ble brukt …

Allikevel er det komikeren Greg Kinnear som gjør sitt livs rolle her, slik han formidler Cranes ukuelige optimisme i selv de mest håpløse og deprimerende situasjoner. Han får vist en bredde som skuespiller han ikke har vært i nærheten av hverken før eller etter denne filmen, der vi følger Cranes ustoppelige nedadgående karrierespiral fra den korte storhetstiden på sekstitallet.

«Auto Focus» er en av disse filmene som starter nærmest som en ren komedie, men blir mørkere og mørkere, mer og mer tarvelig, jo lenger ned i spiralen vi følger Crane. Og en av de beste filmene til en av Hollywoods mest intelligente regissører.

En liten triviabonus til slutt: skinnjakken Kinnear bærer når han i filmen gjør Cranes signaturrolle som Hogan, er den samme som ble brukt i det opprinnelige TV-showet. Utlånt fra Cranes sønn Scotty, som også benyttet den fornyede oppmerksomheten rundt farens historie til å åpne en webside med en betalingsseksjon hvor du kunne se originalklipp fra farens hjemmeinnspilte sexvideoer fra seksti- og syttitallet.

Ouch/æsj/WTF?!?!

 

SE OGSÅ
Sherlock (NRK1 21:30)
South park (TV2Zebra 21:00)
Hitlåtens Historia (SVT2 21:30)
Letterman (VOX 23:00)