Mens vi venter på mye omtalte (ikke minst her på Comoyo Filter!) og relativt snart aktuelle (premiere i august i Norge) «The Bourne Legacy», passer det jo fint med «The Bourne Supremacy» (NRK1 23:20) på lørdagskvelden. Filmen er det kanskje fremste eksempelet på det denne spalten mener er det mest unike og mest vellykkede visuelle særpreget (på tross og tvers av regissørbytter) til Bourne-filmene – la meg forklare.

Der James Bond-serien og de ørti andre agentfilmene som følger en variant av denne klassiske malen, gjør et poeng ut av å skyte scener på flest mulig glamorøse steder rundt om i verden, gjør Bourne-filmene noe av det motsatte: du setter fast støvet fra bakgatene i Marseilles i halsen, lukter stanken fra et urinal i St. Petersburg. Kanskje kunne man sagt noe smart om en korrellasjon med trender i internasjonal turisme: fra et fokus på komfort og glamour til en besettelse av det AUTENTISKE, helt mot en avstandstagen til selve begrepet/fenomenet turisme.

Og apropos den europeiske og nordamerikanske hvite middelklassens kollektive traumer og skyldfølelse: Oksana Akinshana fra «Lilja 4-ever» gjør en liten, men sentral rolle i denne filmen. En cameo som kanskje forklarer hvorfor hun ikke fikk det internasjonale gjennombruddet enkelte spådde i kjølvannet av Lukas Moodysons gripende og gritty trafficking-drama: det er rett og slett veldig vanskelig å skille henne fra rollefiguren «Lilja» her (på samme måte som enkelte skandinaviske politikere hadde litt vanskeligheter med å skille mellom rollefiguren Lilja og virkelighetens prostituerte i debatten rundt sexkjøpsforbud her i Skandinavia *HOST*ODD EINAR-DØRUM*HARK …).

Men nok om politikk og sånt. «The Bourne Supremacy» er, selv om vi nettopp har bablet ivei som om det motsatte er tilfelle, først og fremst en glimrende popcornfilm. Og om man først er hjemme på en lørdag ti på halv tolv er det akkurat det du trenger.

SE OGSÅ:
«Step Brothers» (TV3 21:00)
«Jiri Kylian och hans berömda baletter» (SVT2 21:00)
«Filmens historie» (NRK2 21:10)
«Saturday Night Live» (Viasat 4 00:55)