Godbit på morrakvisten i dag (kl. 10.00 på TV1000): Dudley Moores kommersielle og internasjonale karrierehøydepunkt «Arthur», som han fikk en velfortjent Oscarnominasjon for, og som også kan skilte med en av tidenes mjukrocktittellåter.

Det er også en helt brukbar film. Men samtidig litt trist (på flere plan) at denne filmen i dag nok er det eneste Dudley Moore huskes for, i hvert fall utenfor Storbritannia. La oss ta det fra begynnelsen.

BBC-serien «Not only ..but also» var med på å skape og definere en ny form for britisk humor på sekstitallet, og blir ofte nevnt som en av de klareste forløperne til Monthy Python. Den etablerte Moore som en komikerstjerne i hjemlandet, og den etablerte ikke minst komikerduoen Dudley Moore og Peter Cook, også kjent som Dud & Pete, etter en slags gjennomgangssketsj fra serien.

Komikerduoen skulle utover det neste tiåret også presse grensene for hva komikere kunne si på en scene. Som figurene Derek and Clive gikk de ikke av veien for å slå vitser om for eksemepel seksuell omgang med avdøde paver, eller å plukke hummer ut fra rompa til (Hollywoodlegenden) Jayne Mansfield.

Noe som førte til at de kom svært nær å bli arrestert av britisk politi for sine tre plateinnspillinger av disse sceneopptrednene.

Duoen skilte imidlertid lag etter det tredje Derek and Clive-albumet i 1978, fordi Dudley Moore ikke lenger klarte å samarbeide med den stadig tyngre alkoholiserte Cook. Ironisk nok, da Dudley Moore for et større publikum for alltid skulle bli assosiert med de alkoholiserte rollefigurene han gjorde i filmsuksessene «10» (med Bo Derek -«Drømmekvinnen» på norsk) og nettopp «Arthur».

Noe som fikk en tragisk dimensjon da de tidlige tegnene på den sjeldne hjernesykdommen han til slutt døde av i 2002, ble allment mistolket som tegn på nettopp alkoholisme.

Og da har vi ikke engang nevnt at Moore lenge før komikerkarrieren tok av hadde etablert seg som en BRILJANT jazz/lounge-pianist, en karriere han også vedlikeholdt i mange år etter gjennombruddet som komiker.

Fuckings nydelig! Hatten av.

 

SE OGSÅ:
Brille (NRK1 21:30)
Tangerudbakken borettslag (TVNorge 20:30)
Fengslet i utlandet (Natural Geographic 22:30)