Vi tar den tabloide vinklingen først, vi: «Blow-up» (TCM 22:45) var den første britiskproduserte filmen som inneholdt såkalt full frontal nakenhet. Produsenten MGM gikk faktisk til et høyst uvanlig skritt, og opprettet et eget produksjonsselskap («Premiere Productions) for å omgå datidens strenge sensurbestemmelser. Filmens engang så kontroversielle seksuelle innhold er allikevel neppe egnet til så mye som å heve et øyenbryn på en fredagskveld i 2012. Og i dag hsukes den først og fremst som den engelskspråklige debuten til den italienske mesteren Michelangelo Antonioni.

Som var besatt (som så mange andre, i samtid og ettertid) av datidenes såkalte swinging London -dekadanse, mote, mods, og så videre. Det ærlig talt nokså løse plottet er sentrert rundt en motefotograf (David Hemmings) som fanger opp noe mystisk (og potensielt farlig) på noen snapshots han skyter i parken en uvanlig solfylt Londonettermiddag. Morsomt nok er forresten selve fotografiene den krampehippe motefotografen skyter i filmen, i virkeligheten tatt av den nokså skittenrealistiske fotojournalisten Don McCullin. 

Uansett, settingen inviterer selvsagt til en rekke minneverdige og nokså celebre gjesteopptredener fra virkelighetens svingende London (sånn sett fungerer den, tross et noe spekulativt utgangspunkt, ekstremt godt som autentisk tidsdokument). Ta for eksempel konsertscenen, med et sjeldent opptak av The Yardbirds  med BÅDE Jimmy Page  og Jeff Beck.

Eller en såkalt FREKK SCENE med John Barrys purunge kone (og Serge Gainsbourgs senere muse) Jane Birkin.

Soundtracket til den nokså evig trendfølsomme (i hvert fall til langt ut på åttitallet!) og evigunge jazzpianisten Herbie Hancock glemmer vi heller ikke så lett. Vi fikk i hvert fall frisket opp hukommelsen når Deee-Lite lånte en basslinje derfra tidlig på nittitallet en gang. Ooh la la, la la la la la la!

 

SE OGSÅ

The Royal Tenenbaums (TV2 Filmkanalen 19:00)

Klassiske rockealbum: Black Sabbath -Paranoid (NRK2 20:05)

Inglorious Basterds (SVT1 21:05)