Film – best på …var det kino, video eller kanskje på Comoyo? Husker ikke helt. Men om du tilhører den minoriteten (jeg bare antar, jeg) som synes film er best på tv, er det kanskje verdt å merke seg at den kinoaktuelle danske dokumentaren «Ambassadøren» går på SVT1 i kveld (22:30).

Det er det forsåvidt verdt å merke seg uansett.

Mads Brügger tøyer grensene for journalistikken ekstremt langt i en film hvor han utstyrt med falsk (les:innkjøpt) diplomatpass fra Liberia drar til Den Sentralafrikanske Republikk i «kledelig» rik (hvit) og ufordragelig stil. For deretter å via ytterligere bestikkelser igangsette forhandlinger om høyst lysskye diamantaffærer med offisielle represntanter langt opp i regjeringsnivå.

Noe som åpner for en lang rekke etiske og moralske spørsmål som er interessante å stille seg – i hvert fall på trygg avstand fra tv-stolen. Mulig at det føles litt annerledes for de ekte menneskene Brügger involverte i sitt avanserte, dobbel-til-trippelironiske renkespill?

En av de ufrivillig medvirkende, med det adopterte tilnavnet Don Quichote, har faktisk verdt usedvanlig aktiv på internett (ja, de har det i Afrika også, vøtt), med å fortelle sin versjon av historien – på imdb, rottentomatoes, kort sagt absolutt alle steder hvor filmen er omtalt. Og ja, da menes ALLE steder, inkludert relativt marginale norske blogger

Så da er det vel bare å telle ned til han dukker opp i kommentarfeltet under her også, og gjør virkeligheten enda litt mer ubehagelig nærme.