«Don’t call me a faggot now unless you are a friend», som evig undervurderte Joe Jackson sa/skrev/sang for ganske nøyaktig tredve år siden. Ettermiddagens episode av «South Park» (TV2 Zebra 16:30), opprinnelig vist i USA i 2009, viser hvor betent slik ordbruk er den dag i dag.

Episoden tar utgangspunkt i at Cartman og resten av guttene blir forstyrret i sine daglige gjøremål av en gruppe ekstremt bråkete og (muligens i dobbelt forstand) døve bikere, og kaller dem nettopp «fags».

Ikke som i betydningen homoseksuelle, men som i betydningen som i slutten av episoden blir offisielt innlemmet i ærverdige Webster’s Dictionary av selveste Emmanuel Lewis (altså han som spilte Webster i TV-serien med samme navn):

Fag (făg) n.
1. An extremely annoying, inconsiderate person most commonly associated with Harley riders.
2. A loud and obnoxious person who owns or frequently rides a Harley.

På tross av at episodens budskap var nokså eksplisitt ikke-homofobisk, endog anti-homofobisk, vakte epsioden allikevel kontroverser blant amerikanske homoaktivister. Gruppen med det joviale navnet GLAAD (eller Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) reagerte på det voldsomme omfanget av bruken av ordet «fag» (her finner jeg dessverre ikke noe eksakt tall online, men det bikker nok tresifret), og mente at episoden på tross av den redifinerte betydningen av selve ordet, opprettholdt bruken av ordet som skjellsord, og dermed kunne virke skadelig (på tross av det de selv anerkjente som gode intensjoner).

Skakke være lett. Så med andre ord, følg Joe Jacksons råd. Evt kan du jo bruke den samme «South Park»-episodens alternative, noe mindre ladede uttrykk «bike-curious».

Ekstra-trivia: episoden fikk blandet mottagelse av TV-kritikere, men var sesong 13s mest sette «South Park»-episode i USA, hvor de til og med danket ut Jay Leno på premieredatoen. Men dessverre måtte se seg slått totalt sett … av bikerserien «Sons of Anarchy»!!

Forøvrig også vist i Norge på nettopp TV2 Zebra.

 

Se også:
Verdens mest moderne land (NRK2 19:00)
Jonathan Ross Show (SVT1 17:00)
Broen (NRK1 21:30)
Rushmore (TCM 21:00)