Ut fra traileren å dømme har dokumentaren «Pangpangbröder» (SVT2 21:15) mange av de viktigste meditative elementene som i hvert fall jeg personlig velger min søndagsunderholdning etter: fuglekvitter, Skåne-dialekt, grønt gress, barn og sånt.

Den nokså unge og ferske svenske filmskaperen Axel Danielson har fulgt sine enda yngre nevøer Oskar og Gustav fra de var 9 til de var 19 år gamle. De er tvillinger, men allikevel ikke vanskelig å skille fra hverandre, da Oskar har achondroplasia (bedre kjent som den mest utbredte formen for dvergvekst). Filmens tematikk er selvsagt båndet mellom brødre, men i enda større grad sårheten når det svekkes og man glir fra hverandre – utover i ungdomstiden blir Oskar en utagerende hardrock/metal-kid, mens stille og sjenerte Gustav trives bedre ved pianoet.

Alt sammen fortalt med den nærheten familibåndet (samt håndholdt digitalkamera) gir. Virker ekstremt lovende spør du meg!

Som en liten bonus slenger jeg på en liten liste over tre filmer om tvillinger fra åttitallet som jeg i varierende grad elsker:

Dead Ringers (David Cronenberg, 1988)
Kanskje David Cronenbergs mest ubehagelige film noensinne -og det sier litt, fra en mann som blant annet sto bak «Videodrome» og (i Oslosammenheng skandaliserte) «Crash». Jeremy Irons spiller dobbeltrollen som de briljante, men stadig mer ustabile gynekologtvillingene Mantle. Etterhvert lager han ene spesialiserte gynekologredskaper for «mutantkvinner». Oops. Jeg tok med en jente på date til denne filmen en gang. Meget dårlig idé.

Raising Arizona (Joel & Ethan Coen, 1987)
Gjennombruddsfilmen til brødrene Coen. Men også Nicholas Cage mest briljante filmrolle frem til 2009s absurde, Wener Herzog-regisserte «frittstående oppfølger» til Abel Ferraras «Bad Lieutenant», «The Bad Lieutenant: Port of Call -New Orleans». Cage og Holly Hunter spiler det «smått» eksentriske unge ekteparet som i fortvilelse over egen barnløshet stjeler det ene av et millionærpars femlinger. Strengt tatt en femlingfilm med andre ord, men den er jo så bra!

Twins (Ivan Reitman, 1988)
Jeg elsket denne filmen da jeg var 13. Derfor kommer jeg aldri til å se den igjen. Selv om den er regissert av Ghostbusters-regissør Ivan Reitman og sånn sett kan tenkes å være litt bedre enn jeg frykter. Jeg tar ikke sjansen. Trivia som jeg googlet meg til akkurat nå: en svært ung Heather Graham har en bittebitteliten, ukreditert rolle.

 

Se også:
It’s all gone Pete Tong (NRK3 23:20)
Olsenbanden og Data Harry sprenger verdensbanken (TV2 14:00)
Ei iskald verd (NRK1 21:10)