• Du kan også leie «Mars Attacks» her

Slo meg at jeg kanskje var litt hard mot Tim Burton i gårsdagens TV-tips og min kåring av de verste Batman-filmene gjennom tidene.

Altså, ikke overdrevent hard mot «Batman Returns». Den er og blir en helt usannsynlig elendig film. Og Tim Burton har rett nok også laget flere andre av de verste filmene i nyere filmhistorie. Men:

Han har også laget noen ganske få gode filmer. Den kanskje beste av disse er i min bok «Mars Attacks!» (Viasat4 21:30). For det første er det noe med selve grunnkonseptet som tiltaler meg litt: en film basert på en serie tyggegummikort fra femtitallet. «Mars Attacks» er noe så sjeldent som camp (eller var det kitsch?) gjort korrekt. Det er også noe som sjeldent som et vellykket eksempel på den klassiske katastrofefilmen fra syttitallets grunnpremiss: plassér en gruppe store kjendiser (gjerne en overvekt av lett avdankede sådanne) i litt uvante, gjerne usympatiske roller – og drep dem en etter en.

Jack Nicholson og Danny DeVito (begge med karrierelavmål i Burtons Batman-filmer, forøvrig) gjør fornøyelige roller, det samme gjør Pierce Brosnan og Michael J. Fox (<3). Selv Sarah Jessica Parker er faktisk morsom i denne filmen, for ikke å snakke om Martin Short.

Nevnes må også det sympatiske trekket i å la to av stjernene fra 70-tallets blaxploitationfilmer få sentrale roller; Jim Brown og Pam Grier. Nittitallets Hollywood var full av mer eller mindre ironiske hyllester og nikk til denne sjangeren, men Burton var den første som faktisk ga noe tilbake, i en form som også kunne betale regningene(/barnebidrag?).

Jeg nevnte vel i går at «Batman Returns» er den eneste filmen jeg har reist meg og forlatt kinosalen i protest mot. Vel, «Mars Attacks!» er en av to filmer hvor jeg har reist meg opp av stolen i en kinosal for å gi direkte respons til handlingen på lerrettet.

For å joine en spontan trampeklappaksjon på Colosseum når Jim Browns rollefigur kommer hjem, uskadd, etter å ha rundjult en respektabel klynge marsboere. Så medrivende er faktisk denne filmen, på tross av det campy (eller var det kitschy?) utgangspunktet.

Den andre gangen var forøvrig når jeg ropte «Hey Norm!» når George Wendt dukket opp på skjermen første gang i «Spice World», på premieren på Eldo. Håper den går på TV igjen snart.

  • Du kan også leie «Mars Attacks» her

 

 SE OGSÅ
En kjærlighetshistorie (NRK2 22:25)
Big Love (Svt2 22:45)
Bored To Death (TV2Zebra 00:45)
Åndenes Makt (TVNorge 03:45)