Discotirsdag! Dagens dokumentar går i front for en (stadig mindre) alternativ tolkning av musikkhistorien: den utskjelte discoen var ikke, slik sure hvite menn i tiår har gnålt om, det endelige bruddet med eller dødsstøtet til sekstitallets motkultur. Men en naturlig fortsettelse, en frigjøringsbevegelse (bokstavelig talt!) på dansegulvet. Discoen førte svarte, hvite, latinos, kvinner, menn, homofile og heterofile sammen på samme dansegulv -og førte med det til langt mer dyptgripende og reelle samfunnsomveltninger enn for eksempel den samtidige punk-kulturen kunne DRØMME om.

«The Joy Of Disco» (regissert av Benjamin Whalley) byr på intervjuer med en imponerende rekke sentrale aktører: produsenter og låtskrivere som Nile Rodgers (Chic), Giorgio Moroder og Kenny Gamble (The Sound Of Philadelphia), DJer og remixere som David Mancuso, Nicky Siano og Tom Moulton, en drøss musikkvitere og -journalister -og masse herlig arkivmateriale. La deg fylle med litt glede du også, på en gråværstirsdag.


For den som vil lese litt mer om disco som samfunnsomvelter, motkultur og (rett og slett) en helvetes fet, ti år lang kontinuerlig fest anbefales for eksempel Chics Nile Rodgers selvbiografi fra sist vinter. Og husk: gleden strømmer innenifra.