Det er ikke ordentlig tv-høst før Claire Danes snurper munnen nedover og gjør ordentlig dumme ting som Carrie Mathison i «Homeland».

Bra, da, at TV 2 kjører igang serien – to ganger! – i kveld, bare ett døgn etter USA-premieren.

Vi har sett den første episoden i sesongen, og har gjort oss opp følgende tanker om hva du kan forvente (det er ikke store spoilere her, men vær obs på at vi tøyer strikken bittelitt):

 

Antall ganger Carrie gråter

Om du inkluderer brist i stemmen og nedovermunngrimaser, er vi oppe i rundt 5,5 ganger (vi er litt usikre på den ene der, kan ha vært noe rusk i øye eller hals).

Og mer skal det definitivt bli utover i sesongen, for i denne omgangen virker det ikke som om Carrie får de beste kortene på hånden. Buhu.

Verden går videre … eller?

Når tredje sesong sparkes i gang, har det gått 58 dager siden det fatale angrepet på CIA der 219 folk («amerikanere», blir det påpekt) mistet livet.

Sånne ting går ikke upåaktet hen hos hevngjerrige komiteledere som vil ha noen å rette pekefingeren mot. Mange beskylder CIA for å dekke over hva som skjedde før angrepet (hmm, lurer på hvorfor), og beskyldningen er at CIA er forkrøplet, både praktisk og renommémessig.

«Hvordan kan dere beskytte landet, nå dere ikke engang kan beskytte dere selv?» er mantraet. Og når denne undersøkelseskomiteen attpåtil har mandat til å oppløse hele CIA, samt har en hang til «some good ol’ American justice», er det mye som står på spill.

Carrie er ustabil

Hvor mange ganger må du minnes på at det ikke er smart å slutte med medisinene dine, Carrie? Hun er hellig overbevist om at Nick Brody ikke har skyld i bombeangrepet (det er vel strengt tatt vi også, siden vi så de to kline sammen i sekundene før det smalt i forrige sesong).

Men når hele nasjonen er på klappjakt etter Brody (som vi sist så flykte med god hjelp fra Carrie), er det kanskje ikke så smart å insistere på hans uskyld foran undersøkelseskomiteen – som da har dette å si: «Just what is it you are smoking, miss Matheson?»

Og den indre balansen blir ikke akkurat bedre av at Carrie klandrer seg selv for å ikke sett bombeangrepet komme.

 

Mer familiedrama

Familien til Brody sliter, forståelig nok. Datteren Dana er i terapi, og har visstnok forsøkt å ta livet av seg. Kona Jessica er som vanlig ganske avmålt, har nå økonomiske problemer på toppen av alt. Og uansett hvor de går, er media på dem som fluer.

 

Nye fiender

Abu Nazir er dau som en kald fisk, men det er flere som hater US of A – noe bombeangrepet på CIA var et tydelig tegn på.

På rekordtid har Saul Berenson og hans analytikere funnet fram til en gruppe på seks islamistiske bakmenn, samt en iraner som går under kallenavnet The Magician. Men han vet de ikke hvor er, selvfølgelig – og det samme gjelder hovedmål numero uno: Brody.

Første episode har noen spennende øyeblikk, for all del. Men mest av alt sveiver episoden i gang det som forhåpentligvis kan bli en intens «Homeland»-sesong der hele CIAs skjebne står på spill. Forhåpentligvis foregår ikke alt drama inne i selve komitémøtene, men også litt ute i felten.

TV 2 Zebra viser episoden klokka 22.30 i kveld, før hovedkanalen TV 2 gjør det samme en time senere, klokka 23.30.