Cormac McCarthy er i manges øyne USAs største samtidsforfatter, og hvert år ved nobelpristider lanseres 78-åringen som mulig kandidat (særlig er det en fast gjeng norske forfattere, med Per Petterson i spissen, som pleier å ivre for en tildeling til McCarthy).

Gjerne for oss.

Tre av bøkene hans har allerede blitt film – én fantastisk («No Country for Old Men»), to med flere svakheter («The Road», «Alle de vakre hestene»). De fire Oscar-prisene til «No Country…» (som opprinnelig ble skrevet som filmmanus) har uansett gjort at det har blitt lettere for filmskapere å få grønt lys basert på McCarthys bøker. Mer om det siden.

For først til nyheten om at Cormac McCarthy selv, overraskende nok, har skrevet et originalmanus til en film (manusene til adapsjonene av bøkene hans har han overlatt til andre). Deadline Hollywood rapporterer at filmen skal hete «The Counselor», blir laget av produsentene som stod bak «The Road» og har en handling som kan minne litt om «No Country for Old Men».

Den følger en respektert advokat som lar seg friste inn i en dopdeal. Han planlegger å trekke seg fort ut igjen, men dette viser seg å være vanskelig.

Hverken finansiering eller regissør er på plass, men produsentene regner med at det bare vil være et spørsmål om tid nå som nyheten om manuset blir offentlig kjent.

Disse er imidlertid ikke de eneste som jobber med Cormac McCarthy-relaterte filmprosjekter om dagen. The Guardian har tidligere rapportert at Andrew Dominik («The Assassination of Jesse James») holder på med «Cities of the Plain», siste del av grensetrilogien.

Todd Field («Little Children») jobber på sin side hardt med å adaptere mesterverket «Blood Meridan» (noe han har holdt på med i lang tid). Tommy Lee Jones og Ridley Scott har tidligere forsøkt det samme, uten å lykkes.

En bonus til slutt: Cormac McCarthy overrasket de mer høyverdige litterære kretsene da han i 2007 sa ja til å stille på «The Oprah Winfrey Show» i forbindelse med at «The Road» ble plukket ut i Oprahs bokklubb.

Det ble et litt rart, men fint møte: