Rett før helgen kom traileren til «Zero Dark Thirty», filmen som skal fortelle oss hva som skjedde da Navy Seals Team Six tok livet av Osama Bin Laden en mørk mainatt i Pakistan i fjor. Filmen har taglinen «the greatest manhunt in history», og for en gangs skyld kan man ikke anklage Hollywood for å drive med pompøse overdrivelser.

For CIA brukte enorme ressurser gjennom 2000-tallet år for å jakte på og finne Osama Bin Laden, og til slutt nailet de ham i et hus med store murer rundt, i et middelklasseområde i Abbottabad Pakistan.

Som vi ser fra traileren er det Navy Seal Team Six som står for selve operasjonen, men en mystisk kvinne fra CIA (spilt av Jessica Chastain, til venstre i bildet øverst) er med i flere av de utvalgte scenene.

Vi forstår ikke helt hvem hun er, men jeg har en mistanke om at dette også er karakteren Carrie Mathieson i «Homeland» er basert på. Hvorfor? Jeg skal prøve å nøste det opp.

I Mark Owen (egentlig navn Mark Bissonnette) sin ferske bok «No Easy Day», forteller han som første av de 24 Team Six-soldatene som var med på operasjonen hva som foregikk før, under og etter angrepet på Osama Bin Ladens villa.

Og mot slutten av boken, i dagene før selve angrepet, dukker det opp en CIA-kvinne som representant for etterretningsgruppen som har støvsugd verden for informasjon somtil slutt førte dem frem til Bin Ladens skjulested.

Kvinnen identifiseres kun som «Jen», og er en ambisiøs, ærgjerrig og bestemt ung kvinne som har levd med jakten på Bin Laden som en besettelse. Det første jeg tenkte da jeg leste om «Jen» i «No Easy Day» var at dette kunne lett være en Carrie-aktig skikkelse. Så dukket det opp et intervju som forfatteren gjorde med CBS, hvor han først beskriver henne slik:

– Recruited by the agency out of college, she’d been working on the Bin Laden task force for the last five years. Analysts rotated in and out of the task force, but she stayed and kept after it…she’d worked to put all the pieces together… she had been our go-to analyst on all intelligence questions regarding the target.

Det minner fremdeles om Carrie, men kan også strengt tatt være hvem som helst, til og med når hun beskrives slik etter de kom tilbake med liket av Bin Laden:

– So we’re all in the hangar, immediately, we saw her. And, you know, she started crying. And it was a pretty significant event in her life, I’m sure.

Men så fant jeg et intervju med Claire Danes i Wall Street Journal, hvor hun snakker om hvordan hun forberedte seg på rollen som Carrie Mathison, frontkvinne i kampen mot terror:

– There’s a woman Carrie is loosely modeled on and she’s a CIA officer and so I met with her and she took me to Langley and introduced me to some of her colleagues, I met in the hallway the man who was the head of the Pakistani division and had just returned to the U.S. – after the killing of Osama bin Laden – and it was like «Wow, this really exists»

Er dette samme kvinnen som beskrives i «No Easy Day», mon tro? Det virker vitterlig slik. I så tilfelle er det sannsynligvis samme kvinne som dukker opp i traileren til “Zero Dark Thirty.”

Jeg kjenner allerede et enormt behov for å lese hennes biografi og se filmen om hennes liv. kjenner jeg Hollywood rett har sultne agenter allerede begynt å telte i kø utenfor Langley for å få signaturen hennes.

Gleder meg til de lykkes.