Netflix

Se «El Camino: A Breaking Bad Movie» (film, 2019).

Var det nødvendig å lage en film om hva som skjedde med Jesse Pinkman etter at han føk avgårde inn i Arizona-natta i en stjålet Chevrolet El Camino i siste episode av «Breaking Bad»?

Selvsagt ikke.

Avslutningen på «Breaking Bad» var suveren som den var og vi har allerede muligheten til å returnere til seriens univers gjennom den tidvis briljante prequelen «Better Call Saul», som snart er tilbake med sin femte sesong.

Men er du fan er det ikke dermed noen grunn til å ikke bruke et par timer på et svært underholdende og halsbrekkende innholdsrikt gjensyn med såvel den dypt plagede narkoprodusenten som og en rekke av de andre bifigurene fra originalserien.

For å ikke spoile noe som helst av handlingen er det best å bare konstatere at seriesekaper Vince Gilligan, som står bak både manus og regi her, fortsatt er en helt strålende historieforteller.

Og så må du naturligvis ha sett hele «Breaking Bad» skal det være noen vits i å se «El Camino» – men er det noen år siden kan du nøye deg med den korte oppsummeringen Netflix hendig nok har lagt til i starten av filmen.

Vil du heller se…

Noe romantisk? «A Star is Born» (film fra 2018). Bradley Cooper og Lady Gaga i vellykket, musikalsk tåreperse.

En samfunnsbesvisst krim? Se «Unbelievable» (serie fra 2019). Om etterforskningen av seksuelle overgrep og fellene den kan gå i når fordommene får rå.

En fantastisk komedie? Se «The Death of Stalin» (film fra 2017). Om maktspillet på toppen av Sovjetunionen etter partisjefens fatale hjerteinfarkt i 1953.

HBO Nordic

Se «Succession» (serie 2018-19).

Jada, jeg vet jeg har mast om denne før. Men nå er sesong to ute i sin helhet, og det gjør det verdt det å gjenta at «Succession» er en av seriene man ikke må gå glipp av akkurat nå.

Historien om maktkamp innad i en steinrik familie, med den aldrende mediemogulen Logan Roy (Brian Cox) som ubestridelig overhode, er tidvis rått spennende, men også med mer humor enn den kanskje har fått anerkjennelse for (hei, serien er faktisk produsert av Will Ferrell og Adam McKay).

Noe av appellen ligger også i settingen – et kontemporært univers med et vell av dårlig tilslørte tangeringspunkter med den amerikansk medie- og politikksfæren anno 2019. På sitt beste er dette så god samfunnssatire som du får på tv.

Og så er det selvsagt deilig å se de ultraprivilegerte, kyniske, forfengelige mennesker ydmykes, brytes ned, kvernes opp av sin egen grådighet og maktambisjoner. Flere sesonger, takk!

Vil du heller se…

Historietime med shwung? Se «Catherine the Great» (miniserie fra 2019). Påkostet og brusende fortelling fra det russiske hoff med Helen Mirren som keiserinne.

En klassiker? «Gudfaren» (film fra 1972). Tidenes mafiafilm! Har du ikke sett den før, kan du tette et et hull i din populærkulturelle dannelse. Se gjerne toeren også.

Positiv postapokalypse? Se «The Walking Dead» (serie, 2010-19). I den niende sesongen må krig og lidelse vike for optimisme og håp. 

Viaplay

Se «The House That Jack Built» (film fra 2018).

Grip popcornet, send ungene til sengs og krøll deg sammen i sofakroken, den siste Lars von Trier er på tv!

Nei, altså, å lage kosestund har vel aldri vært den enigmatiske danskens fremste ambisjon. Denne generelt forjævlige og egentlig alt for lange seriemorderfilmen med Matt Dillan og Uma Thurman er til alt overmål det uhyggeligste han har laget siden «Antichrist».

Den er ikke blant hans beste, heller. Så hvis du ikke har sett dem er det verdt å heller bruke tid på for eksempel «Melancholia» eller «Nymphomaniac», som også ligger på Viaplay (riktignok til leie).

Men en Trier-film er aldri en likegyldig affære eller en du angrer på å ha sett, og om den er aldri så sadistisk mot såvel de stakkars kvinnene som parteres på skjermen som sitt publikum, er «The House…» en interessant film der Trier muligens sier mer enn han pleier om både seg selv og sitt forhold til kunsten han har viet sitt liv til.

Vil du heller se…

Mørk komedie? Se «Vice» (film fra 2018). Christian Bale er Dick Cheney i historien om den mektige visepresidentens liv.

Familiedrama? Se «Empire» (serie, 2015-19). Siste sesong av serien om en dødssyk hiphop-mogul og kampen om å arve hans musikk-selskap. 

Action? Se «Ray Donovan» (serie, 2013-18). Gammel traver starter på ny frisk med ny showrunner i sesong 5.

NRK TV

Se «18» (serie, 2019).

I tilfelle du må ha sånt inn med t-skje (ikke vær lei deg): Dette er oppfølgeren til «17», den beste (synes vi) av de mange nettvennlige ungdomsseriene som er kommet fra NRK i kjølvannet av «Skam».

Serien følger norsksomalske Abdi og norsktyrkiske Emrah, to 17-åringer i Groruddalen i Oslo, og ga et troverdig og finstemt innblikk i (det vi antar er) typiske oppvekst-utfordringer der.

I den nye sesongen er gutta blitt et år eldre og trekkes mot de lettjente pengene som tilbys i virksomheter onkel politi helst ser at du holder deg på god avstand av.

Det er en fortelling det er lett å la seg fortape i, selv om den aldri helt frir seg fra eimen av statskanalmoralisme.

Vil du heller se…

Psyko-thriller? Se «Fred til lands» (serie, 2019). Sadisme, renkespill og komplett uberegnelige og skvett gale psykopater i dansk dramaserie.

Ereksjoner og narko på stats-TV? «Exit» (serie, 2019). Mye omtalt og tidvis svært underholdende om hedonismen i de øvre samfunnsklasser i Norge.

Klassisk krim? Se «Shetland» (sesong 4, 2018). Cold case-etterforskning fører D.I. Perez blant annet til Bergen.

TV 2 Sumo

Se «The Godfather of Harlem» (serie, 2019).

Det er helt greit for meg at jeg ikke lever i den belastede Manhattan-bydelen Harlem på sekstitallet, men når den fiksjonaliseres så så bra som her er det få steder det er kulere og mer interessant å besøke med jevne mellomrom.

Denne serien forteller forhistorien til den utmerkede filmen «American Gangster» fra 2007, men står fjellstøtt på egne ben med selveste Forest Whitaker i en tårnende hovedrolle som det legendariske mafia-overhodet Bumpy Johnson.

Serien åpner idet Johnson kommer hjem fra en av sine mange fengselsopphold, og må navigere et innfløkt nettverk av allierte og fiender for å gjenetablere sitt kriminelle imperium.

Rundt ham koker det av såvel etniske konflikter og borgerrettighetskamp som mer personlige utfordringer – inkludert en narkoman datter.

Det blir snart mange navn og ansikter å holde rede på for seeren, men tidskoloritten, Whitakers udiskutable karisma og sterk birolleinnsats fra blant andre «Breaking Bad»-kjenningen Giancarlo Esposito gjør dette verdt å følge med på. De åtte episodene kommer ukentlig framover.

Vil du heller se…

En fremtidig klassiker? Se «Phantom Thread» (film fra 2017). Daniel Day-Lewis er mirakuløs som tilkneppet moteskaper på 50-tallet.

Slutten for Pritchett-klanen? Se «Modern Family» (serie, 2009-2019). En ny generasjon har ankommet, og aller siste sesong av den populære komiserien er i gang.

Ungdommelig drama? Se «Hjerteslag» (serie, 2019). Thea Sofie Loch Næss i nydelig norsk serie om ung kjærlighet og store dilemmaer.