Dette er galskap. Jeg tenkte at det var en god del folk her i går, men det viste seg å være et stykke unna sannheten.

Det er en god del der ute som ikke bryr seg om TV-serier eller å være først på messegulvet. Eller … kanskje det har noe å gjøre med økonomien. Preview Night krever nemlig at man kjøper billett for hele uka, noe som blir litt dyrt for mange. Prisen for et messepass ligger på rundt 1000 norske kroner, så mange foretrekker nok å betale for én dag og kun få med seg det de har mest lyst til å se.  For vår del startet dagen med en paneldebatt rundt det kommende PS3-spillet «Beyond: Two Souls».

Her har den franske spillskaperen David Cage («Heavy Rain») fått med seg Ellen Page (kjent fra filmer som «Juno» og «Inception»). Og takket være en godt forbedret spillmotor, ser denne interaktive filmen nokså lovende ut.  Det første spørsmålet Cage fikk, var om han anser seg selv for å være en spillskaper eller en filmmaker. Svaret var nokså kontant: spillskaper. Deretter brukte han et par minutter på å presisere at det er mye spill kan lære av Hollwood når det kommer til givende historiefortelling og talent foran kameraet.

Samtidig som bilder fra produksjonen rullet i bakgrunnen, forklarte Page om hvilken total omveltning det var å jobbe i kun et motion capture-studio. Her var det ingen nøyaktige rekvisitter, detaljer eller utbroderte sett. Kun et skjelett av et studio, 70 kameraer og en drakt med masse kuler. I tillegg kartla de også ansiktet hennes i sanntid. Dette gjorde at hun raskt følte seg i stand til å gjøre nesten hva som helst. «Litt som å være Batman på Titanic. Alt er mulig.,» sa en leende Page.

Det litt mer anonyme, og frem til nå hemmelige, tilskuddet til skuespillerlisten, var Kadeem Hardison («Drive»,«White Men Can’t Jump»), som nikket gjenkjendende. Moderator Greg Miller (IGN) fanget opp dette og spurte:  «Kadeem, hva gjør du her? Er du også med i Beyond?»

«Ja, jeg er den påkrevde sorte bikarakteren.»  

«Så du dør etter 20 minutter?».

Hele salen bryter ut i latter.  Noe jeg fant interessant var hvor mange som hadde tatt turen på panelet for å hilse på David Cage. På forhånd hadde jeg sett for meg at det skulle være Ellen Page som stjal showet, men dette viste seg å være feil. Cage svarte ivrig på de spørsmålene som kom, med sin karakteristiske franske aksent.  Det var også han som samlet den største folkemengden rundt seg etter panelet. Kanskje han er mer spennende og eksotisk for amerikanere enn deres egne skuespillere.

(eller kanskje dette sier mest om publikummet på Comic-Con og/eller bekrefter stereotypen om nerden som er livredd jenter? red.anm.)

Alt i alt kom det ikke fram så mye ny informasjon fram angående selve spillet, men det var likevel interessant å høre hvordan de involverte ser for seg hvilken retning denne bransjen går i framtiden.

Etter et par timer i kø slipper jeg endelig inn i Hall H, der de største publikumsattraksjonene finner sted. Her fikk jeg med meg de siste minuttene av panelet til «CZ12», den nye filmen til Jackie Chan. Som sto på scenen og liret av seg den ene erfaringen etter den andre.

Mest imponert var han av de franske stuntmennene, som kjørte nedover bratte bakker i selvlagde drakter som hadde hjul på alle ledd, noe som gjorde de nokså fleksible. For å demonstrere, inviterte han franske Jean til å komme ut på scenen og demonstrere drakten og hva man kan gjøre. Publikum bryter ut i latter og beundring. Etter en kort takkerunde, er spørretimen over og Chan forlater scenen. Lyset kommer på. Mange forlater salen.

Jeg blir sittende. for neste post på programmet i denne salen, er noe jeg aldri trodde jeg skulle få se. Et panel bestående av så og si alle de mest hardtslående actionheltene fra oppveksten, samt et par nye. Alle på samme sted, til samme tid. Anledningen er selvsagt «Expendables 2», som har premiere senere i år. Først kommer Sylvester Stallone opp på scenen til massiv applaus. Han hilser på moderatoren, og setter seg ned. Før han får sagt noe, vises det et klipp som sammenfatter mannens karriere de siste 35 årene. For hver eneste velkjente scene, bryter salen ut i spontan jubel.  Når klippet er over, blir han spurt om hva han tenker hver gang han ser seg selv på film, spesielt fra de tyngste actionklassikerne.

«Au.»

Med dette bringer han indirekte fram et viktig poeng.  Det var tyngre å lage filmer før. Actionhelter var nødt til å løfte mer jern, effektene var ikke CGI og stuntene vanskeligere. Og det er tydelig at Stallone savner de gode gamle dagene, selv om det gjorde vondt der og da.  Nå slipper han heldigvis å gjøre det alene. Han inviterer Terry Crews til å entre scenen. Muskelbunten fra den første Expendables-filmen, med en forkjærlighet for kraftige hagler, trenger ikke bes to ganger. Han er så ivrig etter å hilse på fansen på Comic-Con at han går opp på bordet og flekser muskler. Dette er ikke panelet for moderne menn i identitetskrise. Her er det testosteron for alle penga.  Etter dette kommer resten av skuespillerne inn. Først tidligere MMA-verdensmester Randy Couture og så: Dolph Lundgren.


Publikum er i ekstase. Dette er et hardbarka panel. Moderator virker likevel ikke helt fornøyd.  «Du, eh, Sly. Det er et tomt sete her.»  Lyset i salen dempes. På de gigantiske lerretene dukker et velkjent ansikt opp, samtidig som «Hey, Sully, I’m gonna kill you last» høres over høytalerne. Deretter: rask montasje av scener fra Arnold Schwarzeneggers lange filmkarriere (men tok de med denne? red.anm). Som rundes av med «Remember when I said I’d kill you last? I lied.»

Schwarzenegger kommer opp på scenen til massiv jubel fra flere tusen fans.  Sly og Arnold på samme scene. Og de snakker om …hobbyene sine?! Begge liker å male.

Arnold:  «Vi har drept hundrevis av mennesker på film, men vi er egentlig bare malere.»

Sly følger lavmælt opp:  «Vi er emosjonelle».

Salen ler. Hvem sa at Sly og Arnie ikke hadde komisk timing? Spørsmål fra salen: Hvilken av Arnold sine filmer er Slys favoritt?  «Junior. Hei, vi konkurrerer, gjør vi ikke?»

Ellers er den relativt nye powerduoen akkurat ferdig med å filme «The Tomb» sammen, og likte visstnok å jobbe sammen på den.

Og resten av panelet består for det meste av floskler og selvfølgeligheter. Toeren blir bedre enn eneren, siden man nå vet hva som fungerer og hva som må forbedres. Det er styrke i å være mange, sammen kan vi få til mye moro og så videre. Allikevel: gjett om det er stas bare å være i rom med disse gutta. Hilsen skribent, men først og fremst fan.

Og apropos fans. Når Morgan Spurlock («Super Size Me», «Freakonomics», «The Greatest Movie Ever Sold») lanserer en ny helaftens dokumentar om fenomenet Comic-Con, kan du jo bare gjette hvor den lanseres og hva som var mitt neste panel for dagen.

«Denne filmen er til fansen, til dere. Dette blir den beste visningen vi har hatt.»

Sier Spurlock i det han kommer ut på scenen til massiv jubel. For en flørt! Noen sitater fra selve filmen:

«Dette er stedet for folk som kjøper en leke, og så kjøper en ekstra, så de slipper å åpne den første.» (Joss Whedon)

«Hadde jeg hatt en tidsmaskin, hadde jeg dratt tilbake til min egen ungdom og sagt til meg selv at jeg kommer til å være på nesten alle Comic-Con. Så mye faktisk, at Stan Lee hilser på meg på fornavn. Forestiller meg at 14-årige meg ville svart følgende: «Hvorfor er du så feit?»»(Kevin Smith)

«Når din kvinne forteller deg at det er på tide å vokse opp og bytte vaner, er det bare Guds måte å si at du må bytte kvinne.» (Chuck, tegneseriesamler (Og single, antar vi? red.anm))

Etter visningen kommer Spurlock tilbake på scenen og introduserer en del av de som var med i filmen. Salen er i ekstase. Litt fakta om filmen: Spurlocks største produksjon noensinne. 15 kamerateam og et crew på 150 mennesker var i sving de 6 dager de hadde til å filme på, det vil si: under Comic-Con 2010. Ut fra dette ble et råmateriale på 600 timer med film, kortet ned til 1,5 time.

Spørsmål fra salen:

Hva kan man legge til programmet neste år for å gjøre Comic-Con enda bedre?

Spurlock: «Pornografi. Hey, det hadde jo unektelig spicet ting opp, he he.»  Wøh høh høh.  (synes du skrev at Expendables-panelet var testosterontungt, jeg? red.anm)

Vi rakk også såvidt innom Disneypanelet, men notatene er litt mangelfulle. Allikevel en god anledning til å poste et bilde av Sarah Silverman:

Sees i morgen!