1. mai 1960 tok et U2-spionfly av fra Peshawar i Pakistan med kurs for Bodø.

CIA-piloten Francis Gary Powers var ombord, og oppdraget hans var «operasjon Grand Slam» – han skulle spionere på og ta bilder av Sovjets viktigste rakettbaser. Oppdraget ble imidlertid aldri fullført – for første gang klarte Sovjet å skyte ned et U2-fly, Powers ble arrestert, og episoden førte til en dyp diplomatisk krise mellom Sovjet, USA og Norge.

For den sovjetiske statslederen Nikita Khrustsjov var rasende på Norge, som visste – eller burde ha visst – at flyplassen i Bodø ble brukt til CIA-operasjoner. Ifølge en artikkel i A-Magasinet i 2010 truet Khrustsjov med å bruke atomraketter mot Bodø hvis operasjonene fortsatte.

Puh, drama! Og det er nettopp dette dramaet som er så spennende for Tom Hanks og Steven Spielberg, som nå har tenkt til å bruke historien for å lage film for DreamWorks.

I utgangspunktet skal Spielberg regissere mens Hanks er tenkt til å spille hovedrollen, og nå melder Variety også at de to har fått med seg selveste Coen-brødrene på manussiden.

Brødrene er i første omgang ment å gjøre en manusrevisjon av et utkast Matt Charman har skrevet.

Jeg ser at diverse lokale krefter i Bodø allerede har begynt å legge inn aksjer for å få deler av innspillingen dit, men det spørs vel om Paradise-Kines hjemby kan vente seg fryktelig mye skjermtid på dette prosjektet.

Fokus for filmen (og Hanks’ rolle) vil nemlig være advokaten James B. Donovan, som jobbet beinhardt med å få Powers hjem. Sovjet truet jo med å henrette piloten, men til slutt kom han seg tilbake til USA gjennom en utleveringsavtale med den sovjetiske spionen Rudolf Abel.

Hele denne visa ender for øvrig ganske trist. Saken var jo et flaut nederlag for USA, som trengte en syndebukk – og det ble Powers, som ble anklaget for å ha gitt KGB for mye informasjon om oppdraget for å få spare sitt eget liv.

Han endte opp med å jobbe som helikopterpilot for en lokal radiostasjon i Los Angeles, og omkom i en styrt i 1977.

 

PS: Uansett hvor store fans vi er av Coen-brødrene, er en manus-rewrite slett ingen garanti for kvalitet. Sjekk ut VOD-aktuelle «Gambit» for bevis.