Har du begynt å pløye gjennom sesong fire av «Arrested Development» på Netflix ennå?

Det burde du, ifølge vår anmelder Espen Svenningsen Rambøl (som gir fem stjerner til hele serien)  og Ivar Winther (som har skrevet en slags oppsummering av halve sesongen, resten kommer ganske snart).

Serien er så fullpakket med internvitsing og referanser at det fort kan bli litt av en jobb å holde styr på alt, men én ting er vanskelig å ikke legge merke til i de første episodene: Den tidvise bruken av et vannmerke med påskriften «Showstealer Pro Trial Version».

Jeg skjønte ærlig talt ikke helt greia i starten, og Ivar Winther uttrykte noe indignasjon i sin opprinnelige sak over at det var piratbeskyttende vannmerker på et produkt man hadde betalt for.

Og vi var ikke alene:

Vannmerket dukket stort sett bare opp i flashbacks, så enkelte trodde derfor at Netflix hadde lagt vannmerket opp på klipp fra tidligere episoder fra Fox (som opprinnelig viste de første sesongene).

Kanskje hadde ikke Netflix rettighetene til å vise klippene uten den noe irriterende påskriften?

Men så var det jo bare vi som var dumme, for vannmerket er såklart en del av en temmelig geeky spøk.

En talsmann for Netflix bekrefter overfor Variety at vannmerket er plassert der av en grunn, men utdyper ikke spøken ytterligere.

Greg Kumparak i Techcrunch har imidlertid en forklaring som virker plausibel.

Hans terori er at Netflix tuller med at de liksom ikke skulle ha fått rettighetene til materialet fra de tre foregående sesongene, og at de derfor har brukt et screen grabber-program for å ta opp klippene. Et lite spark også til de mange som piratkopierte de tre første sesongene (og kanskje indirekte medvirket til at seertallene holdt seg lave og serien ble kansellert)?

Som sagt: Relativt internt.

Men apropos pirater, til tross for at «Arrested Development» sesong fire er bredt tilgjengelig via Netflix, er piratkopiering av serien relativt utbredt.

Ifølge Paid Content lastet over 100 000 mennesker ned serien fra diverse torrentsider allerede innen 24 timer etter at serien kom ut. Dette skyldes naturligvis at Netflix ikke er lansert i alle land ennå (i tillegg finnes det også folk der ute som ikke har lyst til å betale for noe som helst).

Aksjekursen til Netflix falt for øvrig 6,4 prosent etter lanseringen av «Arrested Development», delvis fordi anmeldelsene av serien ikke var så gode som mange på forhånd hadde ventet.