George Clooney skal regissere og spille i storbudsjettsfilmen «The Monuments Men», om menneskene som sporet opp kunstskattene som nazistene røvet med seg under andre verdenskrig.

Ifølge en av Hollywoods mange bransjeblekker, The Wrap, er manuset til filmen skrevet av Clooney selv og hans produsentmakker Grant Heslov, som tidligere har samarbeidet om filmer som «Good Night and Good Luck» og fjorårets «Maktens Menn» («Ides of March»). Filmen forteller historien om den håndplukkede gruppen av kunsteksperter som ble utpekt av den amerikanske regjeringen til å spore opp «nazikunst», altså kunstverk som tyskerne røvet med seg i sin erobring av Europa, Nord-Afrika og Øst-Europa.

Clooney avslørte sin begeistring for den planlagte filmen under Palm Springs Film Festival forrige lørdag.

– Det er et gøyalt prosjekt som det kan bli prima underholdning av. Den skal lages på stort budsjett, for du kan ikke gjøre det smått når det involverer invasjonen av Normandie.

Filmen er basert på boken «The Monuments Men: Allied Heros, Nazi Thieves, and the Greatest Treasure Hunt in History», skrevet av Robert M. Edsel. Ifølge Clooney har han og medprodusent Grant lett etter et prosjekt en stund. De to er kjent for å gjøre relativt smale, gjerne politiske dramaproduksjoner med mye dialog når de lager film for egen mynt, men det er slett ikke noe krav at filmene skal være ukommersielle.

– Jeg har ikke noe mot i å gjøre kommersiell film, jeg har bare i mot å gjøre filmer som ikke føles naturlige for meg. Så når vi først gjør kommersiell film tenkte vi «la oss gjøre noe som virker morsomt og som faktisk har noe på hjertet».

«The Monuments Men: Allied Heros, Nazi Thieves, and the Greatest Treasure Hunt in History» en en intrigefylt fortelling om storskala kunsttyveri og spionasje. Hitler tømte systematisk både museer og private samlinger i Europa under andre verdenskrig. Boken handler om spesialstyrken av amerikanske og britiske kunsteeksperter og -historikere som risikerte livene sine i forsøk på å redde Europas arvesølv.

Fotoet av Clooney er hentet fra snart kinoaktuelle «The Descendants».