Lørdag ble årets Cannes festival avsluttet med utdelingen av Gullpalmen, den høyeste utmerkelsen som kan gis under filmfestivalen.

I år var det den tyrkiske regissøren Nuri Bilge Ceylan, kjent for sine eksistensialistiske hverdagsdramaer, som kunne plukke opp prisen for filmen «Winter Sleep».

Ceylan dedikerte prisen til «Tyrkias unge mennesker», en referanse til uroen i hjemlandet, og sa:

– Mange av dem har mistet livet det siste året.

Handlingen i Ceylans over tre timer lange fortellingen dreier seg rundt Aydin, en tidligere skuespiller som driver et lite hotell på et øde sted i Lilleasia med kona (og dertil stormfullt ekteskap) og søstera (nettopp skilt).

Vinteren kommer, og det blir gnisninger mellom de tre sterke personlighetene.

Ifølge Vulture skrev Ceylan manuset sammen med kona Ebru, som han tidligere selv har spilt med i det egenregisserte brudd-dramaet «Climates».

Han har vært en Cannes-favoritt i mange år, og har vunnet festivalens Grand Prix to ganger, samt prisen for beste regissør én gang.

Tyrkeren var ikke den eneste som hentet hjem en pris under festivalen.

Svenske Ruben Östlunds «Turist», med norske Lisa Loven Kongsli i hovedrollen og Kristofer Hivju i en birolle, hentet hjem juryprisen i sideprogrammet Un Certain Regard.

Filmen handler om en svensk familiefar som stikker av fra familien under et snøskred, og den dårlige stemninga som følger.

Kan det være at en synopsis som ender i «…og så blir det dårlig stemning» generelt sett er hemmeligheten for en Cannes-suksess?